NCsoft 31 lipca ogłosił, że pracuje nad nowym MMO zatytułowanym Blade&Soul, który wywołał wśród graczy zachwyt efektywną grafiką, płynnym działaniem i odważną treścią. Nad B&S prace trwają już ponad 2 lata i gotowe jest 50% gry. Mówi się, że postacie, które odsłaniają za dużo ciała zostaną usunięte, ale ostatni film pokazuje coś wręcz innego, pełno w nim bardzo seksownych kobiecych sylwetek, krwi i gwałtownych akcji. Czyżby B&S był skierowany tylko do dorosłych graczy? Koreańskie ThisIsGame przeprowadziło wywiad z Dyrektorem Produkcji i Artystycznym.
Przed przystąpieniem do lektury wywiadu zapraszam do obejrzenia
Trailera HD B&S.
Spokojnie można powiedzieć, że B&S przewyższa Aiona w niektórych aspektach, szczególnie w grafice. Ku mojemu zaskoczeniu, ten materiał został stworzony w 100% na silniku gry. Czy ciebie również to zachwyca?
Po lewej Dyrektor Artystyczny, po prawej Dyrektor Produkcji Pytanie 1: Jaką przyjęliście koncepcje?Dyrektor Artystyczny: W MMORPG gracze powinni doświadczać wielu pojęć. Tak, więc zamiast rozwijać tylko jedno, spróbowałem zawrzeć ich kilka. Równocześnie zamiast ograniczać się do tematu tradycyjnych sztuk walki, dodałem własne rozwiązania.
Pytanie 2: Więc, będzie to całkiem nowy gatunek MMORPG?Dyrektor Artystyczny: Koreańska sztuka walki dużo czerpie z chińskiej kultury. Jednakże w B&S można odnaleźć działania kultury innych narodowości m.in. Rosji, Mongolii czy Tajwanu, które staramy się dzięki naszej kreatywności połączyć.
Pytanie 3: Wiele się mówi, że graficznie B&S przypomina inne gry, takie jak Magna Carta.Dyrektor Artystyczny: Lubię moje wcześniejsze dzieła i ich styl. Dlatego pracując [nad B&S] nie wymyślałem czegoś nowego tylko myślałem nad poprawieniu poprzednich osiągnięć, co w przypadku B&S daje większe pole do popisu ilustratorom.
Pytanie 4: Lineage II był bardo krytykowany za odważną grafikę. B&S wydaje się być kierowany do dojrzałych odbiorców. Czyżby gra była przeznaczona dla graczy 15+?Dyrektor Produkcji: Lineage II było krytykowane głównie za stroje, ale nie miało to większego znaczenia. Jako twórca jestem w ciężkiej sytuacji, ale powinienem sobie poradzić. Jedynym krajem, który będzie sprawiał problemy będą Chiny i na pewno z Korei będą głosy chcące zmian. Oczywiście w każdej chwili możemy zmienić granice wiekową albo dostosować nasz produkt.
Pytanie 5: Czy planujecie zmiany treści i granicy wiekowej?Dyrektor Produkcji: To zależy od sytuacji, aktualnie pracujemy nad obiema.
Dyrektor Artystyczny: Na razie skupiamy się tylko na niektórych aspektach, ponieważ gra jest jeszcze w fazie produkcji. Jednakże gra nie skupia się wokół seksualności czy przemocy, więc nie powinno być problemu z otrzymaniem znaczka 15+.
Dyrektor Produkcji: Nie ma żadnej gwarancji, że gra z naciskiem na seksualność odniesie sukces. Żadna gra jeszcze tego nie osiągnęła i my też nie planujemy.
Pytanie 6: Jak tam prace nad grą? Jak Kim Tae Jin CEO NCsoft ocenia grę? Czy powiedział cokolwiek po obejrzeniu materiałów z B&S?Dyrektor Produkcji: Zasugerował, że postacie są za skąpo odziane i niektóre kazał usunąć. Najbardziej spodobała się mu latająca umiejętność (qinggong). Wydawać by się mogło, że latanie to marzenie wielu ludzi. Część postaci w B&S będzie latało. Nie będzie żadnego limity rasowego. Oczywiście będzie ograniczenie poziomowe.
Dyrektor Artystyczny: Jeśli pozwoli [Kim Tae Jin] to wszystkie usunięte postacie ożyją. [śmiech]
Pytanie 7: W jaki rejon mierzycie waszym produktem?Dyrektor Produkcji: Trudno powiedzieć. Gra może być dobrze przyjęta w Europie, a w Japonii już nie. Jednak prezentując nasze dzieło różnym firmom nikt nie mówił nie.
Dyrektor Artystyczny: Podczas prezentacji gry na targach E3 2008 widziałem jak wielu zachodnich graczy nawet nie zwróciło uwagi na nasze stanowisko. Na razie skupiamy się na wydaniu przełomowej gry. O lokalizację będziemy martwić się później.
Pytanie 8: Czemu MMORPG z orientalnymi sztukami walki? Czemu teraz?Dyrektor Produkcji: Bo ja tak chciałem. [śmiech]
Pytanie 9: Dlaczego?Dyrektor Produkcji: Po Lineage II kierowałem paroma innymi zespołami i nie chciałem już tworzyć gier MMORPG. Ponieważ trudno się je rozwija. Trudne jest to, że przed RPG jest M i właśnie na tą trudność zbiera się wiele czynników. Nasz Dyrektor Artystyczny bardzo się wczuł w rolę, ale kiedy zaczynała na nowo zrozumiałem, że jestem wstanie pracować tylko nad MMORPG. [śmiech] Ponieważ miałem już dość średniowiecznych MMORPG więc zdecydowałem się na orientalne MMO.
Dyrektor Artystyczny: Wierzę, że to, co widzimy ma jakąś głębie. Lubię filmy o chińskich sztukach walki i właśnie, dlatego chcę zademonstrować te zróżnicowane ruchy kung-fu w MMORPG. Sztuki walki nie mają żadnych ograniczeń. W B&S pragnę pokazać kolorowy i wspaniały świat sztuk walk.
Pytanie 10: Jaka jest twoja definicja „gatunku sztuk walki”?Dyrektor Produkcji: Mógłbym dużo opowiadać w tym temacie. Istnieje wiele opowieści, legend, historii nadające się do zaadoptowania. Dlatego też nie ma żadnej „właściwej” definicji. Myślę, że brak gier o tej tematyce ogranicza definicję. Myślę, że ten gatunek upada i przechodzi w gry z większym naciskiem na akcję.
Pytanie 11: W każdym MMORPG ważna jest fabuła. Ile jej tutaj uświadczymy?Dyrektor Produkcji: Skupiamy się głównie na walkach (PvP) i zadaniach (quests). Można powiedzieć, że te dwie rzeczy tworzą B&S. Historia będzie uzupełniała zadania.
Pytanie 12: Czy fabuła oparta będzie na koreańskiej kulturze?Dyrektor Produkcji: Nie tylko na koreańskiej, ale i mongolskiej, japońskiej, chińskiej i kambodżańskiej.
Pytanie 13: Gra zawierać będzie postacie z koreańskich legend?Dyrektor Produkcji: Tylko jedna rasa będzie powiązana z koreańskimi legendami.
Pytanie 14: Z fabuły wynika, ze gracze staną przeciwko bogom, jak to wyjaśnisz? Jak połączysz klany ze światem sztuk walki?Dyrektor Produkcji: Gildie i królestwa bardziej pasują do gier nacechowanych średniowieczem. Dla gatunku o sztukach walki bardzie pasują niepowtarzalne postacie i bohaterowie. W przeciwieństwie do greckich bogów, bogowie w B&S będą bardziej podobni do ludzi, tak jak bogowie gór czy władcy smoków.
Pytanie 15: Czy fabuła ma jakieś zakończenie?Dyrektor Produkcji: Tak.
Pytanie 16: Czy materiały wideo są tworzone na silniku z gry?Dyrektor Produkcji: Tak. Jedyne, co poprawiliśmy to wstawki w zwolnionym tempie podczas ewolucji powietrznych, ciosów i usunęliśmy oznaczenie wersji. Oczywiście dla celów demonstracji część postaci podczas walki stała i nie broniła się. Reszta to materiały z gry.
Dyrektor Artystyczny: Aktualnie testujemy wersję alfa gry. Trailer to materiał filmowy pokazujący aktualny stan naszych prac.
Pytanie 17: Ilu graczy będzie grało w tym samym czasie?Dyrektor Produkcji: Jak na razie na jednej mapie było 30-40 osób.
Pytanie 18: Ciekawi mnie to, czy świat będzie spójny czy podzielony na instancje?Dyrektor Produkcji: Nie będzie otwarty, ale korzystaś będzie z metody „przepływu”, co pozwoli na zniwelowanie odczucia skoków.
Dyrektor Artystyczny: Nie będzie dużo „wczytań”, bo mapy są ogromne.
Pytanie 19: Na materiale filmowym widać jak postać atakuje jedną umiejętnością tłum oponentów. Czy to dobra umiejętności do ściągania przeciwników?Dyrektor Produkcji: To nie jest typowa umiejętności, ale na pewno będzie użyteczna, na przykład do uratowania członka drużyny poświęcając siebie samego. Możesz myśleć o tym jak kończąca umiejętność. Użyliśmy tej umiejętności celowo, aby pokazać potencjał B&S. Postać używająca tej umiejętności zginęła wkrótce po. [śmiech]
Pytanie 20: Gotowanie i zbieranie surowców będą częścią rozgrywki?Dyrektor Produkcji: Na pewno, ale będą tylko te charakterystyczne dla orientalnej kultury. Gracze będą wstanie wytwarzać ceramikę czy wino.
Pytanie 21: Czy mógłbyś nam bardziej przybliżyć dwie rasy Jin i Gon?Dyrektor Artystyczny: Rasa Jin jest bardzo podobna do ludzi, m.in. kulturowo i używają narzędzi. Natomiast Gon osiąga 2,3m wysokości i fizycznie są silniejsi.
Pytanie 22: Na materiałach filmowych widać karły, czy będzie to rasa grywana?Dyrektor Produkcji: Karły to część rasy. Więcej informacji udostępnimy wkrótce.
Pytanie 23: Na obiektyw spadło kilka kropel deszczu. Jak bardzo rzeczywiste będzie środowisko w B&S? Czy zmiany zachodzące w środowisku będą wpływały na rozgrywkę?Dyrektor Produkcji: Jeśli środowisko oddziaływać będzie bezpośrednio na postacie, nieść to będzie za sobą znaczne ograniczenia w balansie, więc czegoś takiego nie wdrożymy. Jednakże opady i inne zmiany wiążące się z klimatem czy godziną zostaną wprowadzone. Na przykład podczas deszczu z ukrycia wyskoczą żaby i inne stworzenia, które reagują na deszcz.
Dyrektor Artystyczny: Scena z deszczem pochodzi z gry. Środowisko w grze będzie się zmieniać. Gracze uświadczą zmianę czasu, strefy klimatycznej i będzie to bardziej oczywiste niż w innych produkcjach. Tak jak Dyrektor Produkcji wspomniał będą stworki reagujące na zmiany środowiska.
Pytanie 24: Na trailerze była postać z okularami, więc nasuwa się pytanie jak obszerna będzie możliwość tworzenia postaci?Dyrektor Produkcji: Gry o tematyce średniowiecznej większy nacisk kładą na zbroje i statystyki broni. A gry sztukach walki skupiają się na rozwoju postaci i broni [miecz]. Na samym początku gry trzeba odpowiednio rozwijać broń. Później bazując na tym będziemy rozwijać postać.
Pytanie 25: Na filmie widać było jak podczas używania jakiejś umiejętności postać urosła.Dyrektor Produkcji: To specjalna umiejętność rasy Gon. Chciałbym, aby każda rasa miała inne umiejętności, które będą się zmieniać i rozwijać. Ostatnia scena, gdzie dziewczynę otaczają kwiaty to też umiejętność zależna od rasy. Jeśli dokładnie się przyjrzysz dostrzeżesz postacie (żeńskiego karła) i inne, które nie są jeszcze wprowadzone.
Pytanie 26: Widać wiele elementów akcji (PvP). Na czym najbardziej się skupiacie?Dyrektor Produkcji: Na rozmiarze kontroli gracza nad postacią w czasie i sytuacji. Stan [obrona, odpieranie, atak] miedzy oponentami a tobą i twoje współdziałanie będzie decydujące. Pracujemy nad grą mając to na myśli.
Dyrektor Artystyczny: Największy nacisk kładziemy na reakcje między postaciami. Przedstawimy graczom szereg rozmaitych działań. Sprawa taktyki i walki zaprze twój oddech.
Pytanie 27: Czy zadawane obrażenia będą zależeć od cześci ciała, w które zostały wymierzone?Dyrektor Produkcji: Nie, ale ważny będzie kąt ataku. Moc obrażeń będzie zależeć od pozycji z jakiej zaatakujesz oponenta.
Pytanie 28: Na filmie widać jak jedna strona atakuje, a druga nie reaguje. Czy to tylko na potrzeby promocji, czy jest coś takiego zaimplementowane w systemie walki?Dyrektor Produkcji: Kontrolowaliśmy postaciami podczas kręcenia tego materiału. Naprawdę trudno jest sfilmować dwie walczące postacie, dlatego na potrzeby trailera tylko jedna strona była agresywna. Aktualnie gra pełna jest scen wyśmienitej akcji. Gracze musza się ciągle poruszać i rozsądnie używać umiejętności.
Dyrektor Artystyczny: Jak już wcześniej wspominałem, to twórcy gry kierowali postaciami. Zdarzają się jednak takie sytuacje, gdzie podczas równoczesnego ataku pierwszy cios decyduje o wyniku potyczki.
Pytanie 29: Działania wywołane umiejętnościami są bardzo efektowne. Przez to wydaje się, że walki będą długie dzięki tak skrupulatnym animacjom.Dyrektor Produkcji: Możesz tak powiedzieć. Jednakże w trailerze widać, że umiejętności były używane w kolejności. Nie jestem pewny czy można to nazwać combosami, ale podczas walki na pewno zostanie użyte więcej niż jedna umiejętność. B&S ma krótkie, ale efektywne potyczki.