MMO24.PL - Primary Quest « Forum « Ogólne « MMO24.PL (Zarejestruj się) « Sondy « Waszym zdaniem. Czy gry mmo są niebezpieczne?
Ankieta
Pytanie: Czy gry MMO są niebezpieczne?  (Głosowanie skończone: Październik 26, 2008, 15:00:59 )
Bzdura! Oczywiście, że nie. - 7 (36,8%)
Nie. - 4 (21,1%)
Nie myślałem o tym. - 0 (0%)
Tak. - 7 (36,8%)
Nie ma gorszej formy rozrywki! - 1 (5,3%)
Głosów w sumie: 19

Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Waszym zdaniem. Czy gry mmo są niebezpieczne?  (Przeczytany 8613 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Grind Addict
Reputacja +5/-3
« Odpowiedz #30 : Październik 21, 2008, 12:19:54 »

Czy naszła was kiedyś taka myśl: "Hej, przecież ja już nie traktuje tej gry jako przyjemności tylko jako pracę!" Logujesz się nie dla faktu grania i zabawy ale z powodu świadomości, że jeśli dziś nie wejdę i nie pogram to stracę czas albo czegoś nie zrobię aby coś uzyskać. Wiem, że to brzmi dziwnie ale ja kiedyś tak miałem grając w L2. Dziś podchodzę lajtowo, ale nie wstydzę się przyznać, że kilka lat temu byłem całkowitym świrem i ludziem uzależnionym od L2.

Pzdr!
no wiesz na grach MMORPG zarabia się pieniądze, więc fakt traktowania ich jako pracy przez niektorych jest jak najbardziej oczywisty i godny pochwaly Chichot Tylko pogratulowac zaradności ;-) Nie logujesz swoich postaci == tracisz in game kasę == tracisz realną nie wirtualną kasę Uśmiech NO ale to podejście akurat nie jest chore, tylko bardzo racjonalne Język
Bardziej chore jest traktowanie MMORPG jako pracy przez ludzi, ktorzy traktując grę jak pracę i tak nic z niej nie mają Chichot

Farmer
Reputacja +2/-0
« Odpowiedz #31 : Październik 21, 2008, 14:08:28 »

trzeba jeszcze dodac, ze na mmo wielu gold sellers robi niezle interesy  Chichot

Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #32 : Październik 21, 2008, 15:45:47 »

Wypaczone podejście. Ja mówię o zabawie i o grze a nie o sposobie zarobkowania, nielegalnym na marginesie. W takim aspekcie patrzymy na tą sprawę.

Pzdr!

Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #33 : Październik 27, 2008, 18:21:07 »

Jak widać po wynikach naszej sondy i dyskusji prowadzonej w tym topicu odpowiedź na nasze pytanie wcale nie wydaję się taka jednoznaczna. Na początku przeważały odpowiedzi o zupełnej nieszkodliwości gier mmo ale im dalej w las tym większe wątpliwości. Poruszyliśmy wiele ciekawych wątków, które dają nam do myślenia. W każdym razie miło się dyskutowało a ostateczna odpowiedź nie jest taka oczywista. Na podstawie waszych głosów można powiedzieć, że gry mmo nie są niebezpieczne ale na 100% nie jest to takie pewne jak mogłoby się to wydawać.

Dziękujemy za udział w dyskusji i zapraszamy do nowej sondy, która będzie równie kontrowersyjna!

Pzdr!
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 10:16:30 wysłane przez Ganisz » Zapisane

Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #34 : Październik 29, 2008, 07:30:51 »

http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,5857588,Kobieta_dostanie_5_lat_za_wirtualne_zabojstwo_.html
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 08:42:19 wysłane przez ogur » Zapisane

WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #35 : Październik 29, 2008, 09:07:47 »

Co za idiotyzm... Zabiła wirtualne alter ego? LOL. Skasowała mu postać. A ich komentarz jeszcze gorszy.

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Mob-slayer
**
Reputacja +3/-0
« Odpowiedz #36 : Październik 29, 2008, 15:52:39 »

ehhh ci japonce n/c... a komentarz rzeczywiscie ladny doje... znaczy napisali ^_^;

nvm
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #37 : Październik 29, 2008, 16:27:56 »

Wiesz... to nie są przypadki tylko z Japonii. w Polsce też takie rzeczy się zdarzają. Mrugnięcie Ktoś w ramach zemsty (po złośliwości) skasuje komuś postać, czy ukradnie/sprzeda jej sprzęt. I to nie tylko panie robią takie rzeczy Mrugnięcie

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #38 : Październik 29, 2008, 17:13:10 »

Takie rzeczy to tylko w Erze Mrugnięcie W każdym razie to są właśnie emocjonalne konsekwencje grania w MMO, o których pisałem wcześniej.
Co do artykułu to oczywista przesada i błąd merytoryczny.

Pzdr!

Mob-slayer
**
Reputacja +3/-0
« Odpowiedz #39 : Październik 29, 2008, 20:42:04 »

Wiesz... to nie są przypadki tylko z Japonii. w Polsce też takie rzeczy się zdarzają. Mrugnięcie Ktoś w ramach zemsty (po złośliwości) skasuje komuś postać, czy ukradnie/sprzeda jej sprzęt. I to nie tylko panie robią takie rzeczy Mrugnięcie
ale nie idzie sie za to do pierdla no nie przesadzajmy Chichot

nvm
Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #40 : Listopad 08, 2008, 02:46:57 »

http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,5894244,Klinika_leczenia_uzaleznienia_od_gier.html

Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #41 : Listopad 11, 2008, 01:03:56 »

Cyberholizm jest znany już od wielu lat, żadna nowina. Fakt, że MMO ułatwiają wizyty w tej klinice Chichot

Pzdr!

Administrator
WTB> Life, PM!
Reputacja +18/-0
« Odpowiedz #42 : Listopad 14, 2008, 15:08:11 »

Ja stoję na stanowisku takim:
1. Gry MMO są narzędziem, a narzędzia nie są ani dobre, ani złe.
2. Narzędzia mogę być używane to czynienia dobra i do czynienia zła. Np. energią atomową można zapewnić dostatnie życie całemu miastu, można też jej użyć do uśmiercenia tego miasta. Analogia do gier MMO: można się świetnie odstresować, rozładować, pobawić, można też ich nadużyć i zniszczyć życie sobie, a czasem też innym.
3. Co zrobić, aby MMO nie stało się narzędziem czynienia zła?
a) W przypadku osób niepełnoletnich mamy do czynienia z władzą rodzicielską i wieloma instytucjami wspomagającymi (wspomagającymi, a nie zastępującymi rodziców), na których barkach ciąży obowiązek nie dopuszczenia do tego. Oczywiście można dyskutować, od jakiego wieku dziecko może zdawać sobie sprawę, co jest dobre, a co złe.
b) Osoby pełnoletnie są zdane już tylko i wyłącznie na swój rozum. Problem zaczyna się wtedy, gdy nie posiadają takowego pod dostatkiem.

Wniosek 1: gry nie są niebezpieczne. Niebezpieczna jest ludzka ignorancja, niedbalstwo, brak wyobraźni, tudzież głupota.
Wniosek 2: fakt, że gry nie są niebezpieczne nie zwalnia graczy od refleksji na temat granic korzystania z wirtualnej rozrywki.

http://www.facebook.com/MMO24
Moonlightsinger- SwM
StefekBrzuchacz- WS
Magreta - SE
@AmberEye - Chronos
Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #43 : Listopad 14, 2008, 16:48:37 »

Nie zgodzę się z takim postawieniem sprawy. Dlaczego? Ponieważ gry MMO mają już w sobie zawartą nutę niebezpieczeństwa. Innymi słowy gra single może wciągnąć na jakiś określony czas ale się kończy, można ją przejść raz jeszcze ale się znudzi, w końcu nas odrzuca. MMO nie kończy się, nie nudzi się, nie odrzuca... Taką widzę różnicę.
Odnoszenie się do rozumu i rozsądku nie jest dobrym argumentem w przypadku używek, które uzależniają. Ponieważ, gdyby każdy owymi elementami się kierował nie byłoby tematu. Każdy człowiek normalnie myślący nie zawali sobie życia grając w grę. Niestety nie jest to aż tak proste, wystarczy się rozejrzeć i znajdziemy mnóstwo przykładów.

Pzdr!

Administrator
WTB> Life, PM!
Reputacja +18/-0
« Odpowiedz #44 : Listopad 16, 2008, 12:19:58 »

Została tutaj postawiona śmiała hipoteza, według której gry MMO zaliczają się do używek. Nie można się nie zgodzić z faktem, że używki uzależniają, a uzależnieni przestają się kierować rozumem. Używają go co najwyżej do wymyślania usprawiedliwień swojego uzależnienia.

Jednakże posiadanie owej nuty niebezpieczeństwa można przypisać każdej branży przemysłu rozrywkowego. Wszak przypadki uzależnienia od telewizji, czy powieści romantycznych również występują.

Dokonałem rozgraniczenia na uzależnienie u nieletnich i uzależnienie u pełnoletnich, aby rozeznać się w kwestii odpowiedzialności. Moim zdaniem od osób pełnoletnich (abstrahując całkowicie od związków na linii pełnoletność-dojrzałość) można, wręcz należy wymagać kierowania się rozsądkiem.

Jedna rzecz mnie niepokoi. Jest wiele pomysłów, podanych też w tym topiku na leczenie z uzależnienia od gier MMO i ogólnie z cyberholizmu. Jednak to wszystko dotyczy skutków. Czy ktoś wymyślił coś w kwestii zapobiegania? Wydaje się, że tak. Pamiętam, że Blizzard wprowadził w WoW moduł Parental Control. Rodzic może tak skonfigurować konto, żeby dziecko mogło się zalogować tylko w wyznaczonych godzinach. Czemu nie ma tego w innych grach?

http://www.facebook.com/MMO24
Moonlightsinger- SwM
StefekBrzuchacz- WS
Magreta - SE
@AmberEye - Chronos
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: