wizards101
wizards101
MMO24.PL - Primary Quest « Forum « Ogólne « MMO24.PL (Zarejestruj się) « Sondy « Waszym zdaniem. Czy MMO zabijają gry single player?
Ankieta
Pytanie: Czy MMO zabijają gry single player?  (Głosowanie skończone: Listopad 14, 2008, 10:59:10 )
Tak, odkąd znam mmo nie gram w żadne solówki. - 1 (7,7%)
Czasami zagram solo ale generalnie MMO RLZ! - 9 (69,2%)
Gram w MMO i single. - 3 (23,1%)
Głównie gram w single, czasami MMO. - 0 (0%)
MMO są niedopracowane, gram wyłącznie w single. - 0 (0%)
Głosów w sumie: 13

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Waszym zdaniem. Czy MMO zabijają gry single player?  (Przeczytany 3327 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« : Listopad 07, 2008, 10:59:10 »

Kolejny ciekawy temat do dyskusji. Jak to faktycznie jest, czy MMO zabijają gry single? Czy solówki jakoś się bronią? Tutaj kwestią wytłumaczenia, do gier MMO wliczamy również gry sieciowe (FPS i RTS). Dlaczego? Ze względu na to, że gra się z ludźmi. To ułatwi nam dyskusję i znajdowanie argumentów.
Moim zdaniem gry MMO rozłożyły na łopatki gry solo, widzę po sobie. Od kilku lat gram w MMO a solówek nie kupuję. Oczywiście są wyjątki i gram w np. Total War, Wiedźmina czy teraz Fallout 3. Generalnie jednak nie gram w gry, które nie dają mi możliwości zmierzenia się z żywym przeciwnikiem. Z drugiej strony single player to gry dopieszczone do ostatniego szczegółu i wielokrotnie biją gry MMO w dopracowaniu i w szczegółach, których nie mogą mieć tytuły massive. Czy faktycznie rynek gier single jest skazany na zagładę? Czy takie perełki jak Baldurs Gate, Wiedźmin, Fallout, Thief nie mają szans bez opcji Multi? Moim zdaniem, tak. Będziemy do nich podchodzić jak do klasyków, czegoś co trzeba znać ale nie spełnia już naszych oczekiwań. To tak jak ze starym filmem, zawsze znajdzie niszę, w której będzie wychwalany ale na otwartym rynku będzie miał łatkę "przeszłość".

Pzdr!

+1 PVP
Reputacja +21/-0
« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2008, 13:58:17 »

Hmm dawno nie gralem juz w gre single player, ostatnio tylko Fallout 3 skusil mnie do kupna jako ze czekalem na ta gre ladnych pare lat. Niestety juz dawno zauwazylem ze rynek gier a w szczegolnosci gier single powiela pomysly, slynne serie sportowe EA z roku na rok tylko liftingujace graficznie swoj wyglad, kolejny c&c, przyklady mozna by mnozyc. Niestety minely dawno juz czasy gdzie prawie kazdy tytul wnosil cos nowego na rynek.

Try to tell a knight in gold
He’s to blame
A promise made, a dream will come,
It’s all the same.

In this strange land
This strange land

Said within he had his heart,
I lie in part
Death and danger is defied,
My lover in light

In this strange land
This strange land
Raid Boss
Reputacja +22/-1
« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2008, 14:57:01 »

A ja uważam, ze jest kilka elementów które będzie ciężko przenieść do MMO.
Np fabuła - ciężko opowiedzieć jakąś historię, gdy gra kilku graczy naraz. W singlu innymi graczami kieruje komputer co daje spójny obraz - np w Call of Duty 4 - nie wyobrażam sobie np misji-prologu na statku w trybie mp. Może to powoduje że gry robią się liniowe, ale w końcu nikt nie narzeka, że np filmy są liniowe.
Z tym wiąże się też klimat komputerowi przeciwnicy nie krzyczą zazwyczaj "lol!" "omg!" albo "noob".

To jeszcze nie wszystko, w każdym razie uważam, że i single i mmo mają swoje zalety.

http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4bfc1c066bcd9 <- Załóż konto z mojego reflinka (lub poleć komuś), w zamian podzielę się wiedzą i odpowiedziami na pytania.

Dołącz do nas na Facebooku!
Mob-slayer
**
Reputacja +3/-0
« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2008, 18:03:04 »

od kiedy mam neta to raczej nie zagladam na gry single ewentualnie czasami pokopie w wirtualna pilke Mrugnięcie

nvm
Raid Boss
Reputacja +60/-0
« Odpowiedz #4 : Listopad 07, 2008, 19:09:29 »

Gram w MMO i single.

Mała wyliczanka:

MMO:

+ otwarty świat
+ żywi ludzie!
- tam gdzie ludzie to i gówniarstwo, cwaniactwo gości
- abonament
- graficznie też nie rewelacja
- częste aktualizowanie

Single Player:

+ fabuła, fabuła i jeszcze raz fabuła!
+ wyśmienita grafika
+ płacisz raz a grasz ile chcesz
+ polonizacja
- wszędzie skrypty
- ograniczony świat

Zacznijmy od tego, że rynek gier single jest dużo większy niż MMO i raczej nie ma tu mowy o zabijaniu jednych przez drugich. MMO to WoW, WoW, L2, WoW, WAR, WoW, ..., i gdzieś tam AoC. Do tego gry MMO pochłaniają sporo czasu a single możesz odpalić na 30min, pograsz i wyłączysz. Ostatnio wyłącznie gram w single. 

Kilka gier z mojego zbioru, które mają honorowe miejsce na półeczce:

Mass Effect - wyśmienity RPG z elementami taktyki i akcji.
F.E.A.R + dodatki - nieziemska psychoza, historia i ta fizyka.
Wiedźmin - dzięki niemu zainteresowałem się Sapkowskim.
Mafia - ten klimat, ten model jazdy i niezapomniany wyścig.
Test Drive Unlimited - 1600 km realistycznie odwzorowanych tras egzotycznej wyspy Oahu (Hawaje) i 125 autentycznych modeli samochodów + kierownica, naprawdę idzie się zapomnieć.
Dead Space - śmiało można powiedzieć, że bazuje na filmie pt. "Ukryty wymiar" (Event Horizon) i to całkiem zręcznie, wyśmienity survival horror.

Kolejność przypadkowa

Niestety z MMO jest inaczej, nie ma takiej różnorodności, możliwości wyboru, bo i tak wszystko sprowadza się do grindu, wykonywania zadań (przynieś-wynieś) i PvP, tylko z inną kolejnością i naciskiem na te elementy. Zmienia się tylko świat, grafika i mechanika.

Lineage2 - oprócz grindu i PvP nic szczególnego.
Age of Conan - ciekawe zadania i system combosów, ale za szybko i za łatwo dochodziło się do wysokich poziomów + wiele nie działających rzeczy.

Nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że któregoś gatunku nie będzie na rynku, bo do MMO nie da się przenieść tego co jest w grach single (choć BioWare zapowiada że tak będzie z ich SW:TOR'em), a otwartego świata z MMO nie wciśnie się do single (ile ona by musiała mieć GB).  Zawsze będą gracze sieciowi i wolący bawić się w pojedynkę. I zawsze będą gry single i MMO, tylko raz lepiej mają się jedni a raz drudzy.

ps. post numeru sześćset sześćdziesiątego szóstego Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 19:15:39 wysłane przez TeO » Zapisane

Lathendorth = Phoenix Knight 79*Sword Singer 75*Destroyer 75 @Naia
Pk'er
Reputacja +25/-1
« Odpowiedz #5 : Listopad 07, 2008, 20:57:07 »

Dla mnie gry single player sa poinless poniewaz wrajac znow grasz w to samo od zera (ofc wiem, ze jest cos takiego jak "Save game"). Jednak gram czasami w gry single player z powodu ich fabuly, niestety wiekszosc graczy MMO nie wie co znaczy RPG, a czasem milo jest wczuc sie w klimat swiata w grze i zrelaksowac (wkoncu gry sa for fun!). Anyway, gry single player w coraz wiekszym stopniu ida w kierunku sieciowej rozgrywki multiplayer, to oczywiste, ze gra z samymi NPC'ami wkoncu sie znudzi, a prawdziwy przeciwnik nigdy nie jest taki sam i dostarcza wiecej emocji oraz mozliwosc tworzenia pewnego community. Podobnie jest z MMO tylko w przeciwnym kierunku, tutaj tworcy coraz bardziej detalizuja gry, tworzac coraz to bardziej zaawasowane opcje. Jak dla mnie kiedys to sie spotka >.< w jakims MMO ktore jako jedyny typ gry (chyba) jest w stanie pomiescic kilka rodzajow gier single, chociaz pewnie jeszcze troche bedzie trzeba na to poczekac. Technologia posuwa sie bardzo szybko naprzod, jednak zauwazylem, ze nie wszystkie firmy to wykorzystuja np. taki Blizzard robi wszystkie gry (nie wspominajac, ze sa graficznie podobne do WoW'a) na jakis lol silnikach graficznych zeby gra chodzila kazdemu. Natomiast taki NC Soft korzysta z najnowszych technik i od samego spojrzenia mozna sie zakochac. Chociaz jak wiele razy wspominalem, jestem wzrokowcem wiec piekna i plynna grafika znaczy dla mnie wiele.

"Many that live deserve death. And some die that deserve life. Can you give it to them?"
Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2008, 21:34:35 »

jakims MMO ktore jako jedyny typ gry (chyba) jest w stanie pomiescic kilka rodzajow gier single, chociaz pewnie jeszcze troche bedzie trzeba na to poczekac.
Otherworld na podstawie 4ksiegu Tada Williamsa "Inny świat"

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: