Luty 05, 2012, 07:14:21
Strona główna
Forum
MMO24 Team
Zaloguj się
Szukaj
Kalendarz
MMO24.PL - Primary Quest
«
Forum
«
Ogólne
«
MMO24.PL (Zarejestruj się)
«
Sondy
« Waszym zdaniem. MMO a boty.
Ankieta
Pytanie:
Czy boty rujnują filozofię gry MMO? (Głosowanie skończone: Listopad 21, 2008, 16:59:54 )
Oczywiście, że tak!
12 (70,6%)
Nie popieram ale mają swoje plusy.
3 (17,6%)
Nie mam zdania.
1 (5,9%)
Są ok, narzędzie jak każde inne.
1 (5,9%)
Oczywiście, że nie. Używam ich bo nie chcę się męczyć.
0 (0%)
Głosów w sumie: 17
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Waszym zdaniem. MMO a boty. (Przeczytany 2968 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ganisz
Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
«
:
Listopad 14, 2008, 16:59:54 »
Boty. Temat-rzeka, temat, który łączy i dzieli, który wzbudza nienawiść i pianę na ustach jak również śmiech i politowanie. Dla jednych zło, które zabija gry MMO, dla innych zło konieczne a dla pozostałych coś co pomaga osiągnąć cel.
Ja osobiście uważam, że boty to syf, który zabija grę mmo. Czarem gry MMO jest rozwój, osiąganie samemu poziomów, sprzętu, celów. Poznawanie osób i wybijanie swojej postaci ponad przeciętność, poznawanie rozbudowanego świata i możliwości gry. Po co ktoś to wszystko chce zamienić na gotowca? To jest bezsensu, płacę za to co wymieniłem i milion innych rzeczy, o których zapomniałem napisać. Ktoś uruchomiając bota wszystko to wyrzuca w błoto tylko po to aby w łatwy sposób osiągnąć maksymalny poziom, najlepszy sprzęt, etc. Oczywiście tłumaczy to tym, że chce się bawić tylko w PvP i nie interesuje go rozwój. To w takim razie po co gra w MMO? Jeszcze w jakiś sposób mogę zrozumieć botterów, którzy robią to w celach zarobkowych ale botterzy, którzy robią to w celu zabawy i czerpania radochy z gry, to dla mnie nie do zrozumienia.
To temat-rzeka, co wy o tym myślicie?
Pzdr!
Dołącz do nas na Facebooku!
MastJedi
Farmer
Reputacja +6/-0
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 14, 2008, 17:16:38 »
No właśnie Ganisz, dobrze, że rozdzieliłeś te dwa zagadnienia. Bot dla kasy w realu i bot dla expa/itemów.
Ja również uważam, że botowanie w celach expa/itemów kasy w grze "żeby mieć" jest czymś złym. Jak gdzieś napisałem - dla mnie boterzy są po prostu dziećmi (bez względu na wiek) które muszą mieć wszystko i natychmiast. Botowanie w MMO jest tym samym czym granie na kodach w zwykłe gierki. GodMode=ON i heja. A potem się chwali "Przeszedłem MOH:AA z pistoletem w ręku..."
To samo tutaj - "Mam full set Dynasty i +25 DynastyBow". tia... Tylko gdzie radość ze zdobywania tego wszystkiego? Gdzie adrenalina przy crafcie, OE? Boterzy zmieniają serwery jak rękawiczki, nigdzie nie zagrzeją miejsca i szybko się nudzą L2. Wszyscy znają/znali wielu takich, co to przestali grać w L2 bo już "wszystko mieli". A tak na prawdę to g.. mieli. Też już gdzieś napisałem, że legit gracze są jak elfy - długowieczne, a boterzy jak ludzie - żyją krótko i szybko umierają. Dlatego uważam, że trzeba ich olać i przeżyć. My jeszcze długo będziemy istnieć w tym świecie podczas gdy o nich dawno słuch zaginie. a exp? lvle? walić to. Ja nie gram dla expa i lvli. Gram dla grania.
A co do botów zarobkowych. No cóż, z jednej strony też są złe aczkolwiek dzięki nim inni gracze mogą zyskać to, czego by się długo nie dorobili. Na nich opiera się rynek i handel. Taka jest prawda. I nikt mi nie wmówi, że jakby botów nie było, to ceny by spadły. Wręcz przeciwnie. Kłania się ekonomia. Wzrost popytu (wielu chce mieć) i niemożność podaży (brak itemów z botów) = wzrost cen. Tak jest było i będzie. Bez nich na serwach nie byłoby wystarczającej ilości sprzętu. Draconiki i S graty miałoby niewielu. Taka jest prawda.
Ale to tylko mój punkt widzenia.
Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Heallweg - Hierophant - serv. Hindemith - Clan: Core
Reputacja +65/-13
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 14, 2008, 19:29:01 »
To ja powiem co myślę: i jedne i drugie boty są złe. Dla tych co chcą szybko wbić maksymalny level i bawić się w pvp są gry takie jak Guild Wars, maksymalny level w tydzień. No tak, tylko, że tam trzeba się wykazać jakimiś umiejętnościami, a nie można wbijać na pałę po prostu większą siłą ognia.
Co do botów zarobkowych: g... prawda. Zbanować na dłuższą metę (i dodatkowo pozamykać strony sprzedające adenę) to ceny spadną na stałe. Poza tym, teraz mało kto gra dwarfami jako mainami, bo boty zdominowały ten rynek, ale gdy po pewnym czasie, ciągłego banowania botów, gracze zaczną z powrotem grać nimi (zwłaszcza BH) bo będą mieli spory zarobek. A spory zarobek => większa ilość osób będzie nimi grała => większa ilość materiałów => ceny spadną.
Boty i ebayerzy windują ceny.
Zobacz co było z cenami commonów, i innych rzeczy. Wielkie ceny zaraz po wprowadzeniu, potem rynek nasyca się i uspokaja, a ceny spadają. Tak samo by było bez botów. Nie miałby kto płacić wywindowanych cen, skoro boty farmiące adenę, długo by nie pożyły.
L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Dex
Novice
Reputacja +2/-0
Odp: Waszym zdaniem. MMO a boty.
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 15, 2008, 17:20:42 »
Temat walkowany setki razy wiec troszke nie rozumiem po co znowu rozpoczynac ta drame.
Ganisz. Co innego gdy pierwszy raz grasz w dany tytul. Wtedy rzeczywiscie czerpie sie przyjemnosc z poznawania mechaniki gry, rozwijania postaci. Podejscie do tego zmienia sie jesli grasz w dany tytul juz kilka lat, masz kilka postaci. Znasz wszystkie chwyty. Wtedy rozgrywka przenosi sie na zupelnie inny poziom. Wtedy zalezy ci tylko na pvp, zabawie miedzy graczami. Reszta rzeczy schodzi na dalszy plan. Gdy czlowiek sie w to wkreci i pozna jaka z tego jest frajda zaczyna szukac sposobu aby ominac chodzenie poraz 2000000000000000000000 na jednego mobka, zeby mu cos wypadlo.
Zreszta kazdy gracz, ktory gral w jakis tytul dluzej niz 2 lata bez przerwy bedzie wiedzial co staram sie powiedziec.
MastJedi
Farmer
Reputacja +6/-0
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 15, 2008, 17:42:21 »
Cytat: Króliczek Listopad 14, 2008, 19:29:01
(...)
Zobacz co było z cenami commonów, i innych rzeczy. Wielkie ceny zaraz po wprowadzeniu, potem rynek nasyca się i uspokaja, a ceny spadają. (...)
hmmm jeśli uważasz, że 40 kk za common Soul Bowa to mało, (cena z wczoraj) no to faktyczne spadły...
A co do nasycenia rynku - zgoda. Tylko, że commony dropią jak szalone, a matsy na bronie raczej nie. Pamiętam jak dziś, jak 3 tygodnie - dzień w dzień, ganiałem do Frozen Labirynth po blady do Wizard's Tear. I dropnęły mi... jeden... Fakt, może spoilerem. Ale byłem tam raz czy 2 ze spoilem i też nic. Więc z tą możliwością nasycenia rynku tylko przez graczy trochę przesadziłaś
Pozdrawiam
Reputacja +65/-13
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 15, 2008, 18:34:47 »
Mast, scammerzy zawsze się znajdą
Ja widziałam common soul bowa po 5 milionów
Co do Wizard's Tear... wszystko zależy od szczęścia, i ilości spoilerów, którzy tam spoilują
MastJedi
Farmer
Reputacja +6/-0
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 16, 2008, 01:30:45 »
mylisz pojęcia, Króliczku. Scammer to oszust, a nie ten który próbuje sprzedać coś po wysokiej cenie. Czyli scammer to ktoś kto sprzedaje np. zwykłe brezy a w title ma BRez i cenę oczywiście podobną, choć niższą. Albo Soul ore jako kryształy.
Dla mnie nie ma nic złego w zawyżaniu cen. Jak ktoś kupi, to czemu nie
Pozdrawiam
«
Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 10:13:50 wysłane przez Króliczek
»
Reputacja +65/-13
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 16, 2008, 10:17:38 »
Oczywiście, że nie ma nic złego w zawyżaniu cen, ale jeśli cena wejdzie powyżej pewnego pułapu to już jest całkowite zdzierstwo.
Mój słownik twierdzi, że scammer to oszust, ale i naciągacz. Więc to by się zgadzało.
Ganisz
Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 17, 2008, 17:00:44 »
Dla mnie scammer to oszust o jakim mówił Mast. Co do zawyżania cen to norma. Jest event, sypią się itemki, ceny są niskie. Kończy się faza dropowania itemków, zostaje czas na wymianę, ostatnie dni to windowanie cen. Tak zawsze było i będzie. Co do botów i utrzymywania cen na rynku. Moim zdaniem bzdura. Po masowym banowniu botów ceny polecą maksymalnie do góry i nagle się okaże, że warto zagrać kraśkiem. Ludzie zaczną robić dorfy i zalewać rynek matsami. Na początku chcąc nabić kabzę będą trzymać wysokie ceny ale z czasem komuś będzie się spieszyć to zejdzie z ceny, etc. W końcu rynek się ustabilizuje.
Dokładnie tak samo byłby gdyby zniknęły DB. Nagle rynek klas w L2 wyrównałby się całkowicie.
Z niechęcią przyznaje, że L2 to najlepszy MMO jaki grałem. Masakra, zawsze do niego będę wracał... WHO mnie bawi, ma nowe rozwiązania, AoC miał piękną grafikę i nowatorskie rozwiązania ale wciąż wracam do L2. Lineage 2 to jak demokracja, nie jest doskonały ale nie wymyślono niczego lepszego.
Pzdr!
«
Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 17:02:57 wysłane przez Ganisz
»
Dołącz do nas na Facebooku!
Kard
Farmer
Reputacja +5/-7
Odp: Waszym zdaniem. MMO a boty.
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 17, 2008, 17:51:09 »
A ja mysle, ze nalezy kazdemu pozostawic decyzje, jak chce grac i nie mnie oceniac czy robi dobrze czy zle.
Boty sa tylko dlatego, ze pozwala na to wlasciciel danej gry i koniec, wiec moze nie nalezy negatywnie oceniac gracz, ktorzy w ten sposob z tego korzystaja a wlasnie np. taki NC Soft.
Bot to bot i czy to robi dla kasy (moze zarabia na rodzine, przeciez zadna praca nie hanbi
), czy z innego powodu jak dla mnie nie ma roznicy, podobnie uwazam jak wyzej, ze ludzie uzywajacy walkerow szybko sie nudza gra, a argument ze "nie mam sily/nie chce mi sie leciec po raz ktorys tam na tego samego moba" jest bez sensu gdy ktos "poraz ktorys tam raz idzie na pvp, ktore niczym nie rozni sie od poprzedniego" przeciez nie masz innych skilli i kombinacji, jest mag to uzywam: F1, F2, potek, cp, F1, F5 i albo zyje albo padlem i koniec, co w tym nowego i zaskakujacego?
Ja tylko bym chcial taki serwer gdzie nie mozna uzywac botow, bardzo chcetnie bym sie tam przeniosl i co z tego, ze by bylo malo materialow itp. ale wowczas mogloby L2 pokazac na co je stac, jak wazny jest klan, jaki szaczun nalezy sie spoilerowi itd.
Luna
DeathAdders
Kardrigern - Warcryer
Kard - Warsmith
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: