MMO24.PL - Primary Quest « Forum « Ogólne « MMO24.PL (Zarejestruj się) « Wywiady « City of Heroes Issue 11: “Stitch in Time” – wywiad z Matt’em Millerem.
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: City of Heroes Issue 11: “Stitch in Time” – wywiad z Matt’em Millerem.  (Przeczytany 792 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Perma-Red
Reputacja +24/-0
« : Październik 06, 2007, 23:24:50 »

Wczoraj, miałem przyjemność usiąść i porozmawiać z Mattem Millerem – prowadzącym konstruktorem w Cryptic Studios na temat nadchodzącego dodatku do CoX – Issue 11: A Stitch In Time oraz innych rzeczy, które wyjdą w niedalekiej przyszłości.
Oczywiście, największą cechą w nowym „wydaniu” (dla tych, którzy nie wiedzą, CoX wydaje darmowe dodatki zwane wydaniami, tak jak komiksy. To sprytne.) jest umiejętność do podróżowania w czasie. Nie jest to wielkim zaskoczeniem, że Cryptic Studios zdecydowało się na to posunięcie, przez cały czas podróże w czasie są podstawą komiksów i science fiction.

Misje Oroboros
Misje, które pozwalają postaciom podróż w czasie nazywane są misjami Oroboros. Naturalnie, pierwsze pytanie, jakie zadałem brzmiało, „co oznacza Oroboros.” Będąc szczery brzmiało mi to tak jak jeden z tych głupiutkich nazw fantasy, które w rzeczywistości nie mają żadnego znaczenia. Matt jednak szybko mnie naprostował, informując mnie, że jest to nazwa obrazka gdzie wąż gryzie swój ogon, powiedział mi on też, że symbol ten reprezentuje nieskończoność. Stwierdził też, że jest to idealne imię dla Naprawiaczy Oroboros, którzy reprezentują klasyczny paradoks czasu końca tworzącego początek. „Ktoś, kto cofa się w czasie, stając się swoim własnym ojcem.”
Podróż w czasie była już opisywana w wielu różnych filmach, komiksach, telewizji, więc zapytałem Matt’a jak dokładnie gracze będą mogli cofać się w czasie bez niszczenia teraźniejszości dla innych graczy. Odpowiedzią było to, że gracze dowiadują się, że ktoś igra z przeszłością i jest to obowiązkiem dla innych graczy, którzy z pomocą Naprawiaczy Oroboros, cofają się w czasie i naprawiają to zanim odciśnie to piętno na przyszłości. To jest jedynie przesłanka, więc musiałem zapytać Matta jak to dokładnie będzie działać. Powiedział mi, że jak raz gracz odbędzie podróż w czasie, dostaje tymczasową moc, która pozwala mu na otwarcie drzwi do nowej lokacji – Cytadeli Oroboros. Podczas gdy, znajdziesz się tam masz do wyboru dwa różne rodzaje misji.
Wydanie 11 przedstawia nowy rodzaj misji. Pierwszy typ, o których Matt mi powiedział były te które nazywał historycznymi misjami, gdzie gracze cofali się w czasie, żeby wziąć udział w ważnych wydarzeniach z przeszłości.

City of Heroes zawsze miało raczej ciekawy, zagmatwany system przedstawienia historii, lecz kiedy myślisz o tym, to zaczyna mieć sens. Dla graczy, którzy czytali komiksy CoX misje historyczne będą jasne dla nich znane. „Chcieliśmy dać graczom satysfakcję w braniu udziału w tych historycznych wydarzeniach” powiedział Miller.

Drugi typ misji pozwala graczom podróż w ich własną przeszłość przez dojście do miejsce zwane “Filar Lodu i Płomienia”. Tam gracze, będą mieli dostęp do listy rzeczy, które dokonali w ich przeszłości, misje, które ukończyli, albo misje, które z jakiegoś powodu ominęli.
Gracze będą również mieć szanse ustawić ich własne parametry dla misji, robiąc je trudniejsze do wykonania. Ukończenie misji, z tymi parametrami zostanie wynagrodzone przez odznaki.
Opcje Parametrów:

- Limit czasu – Ustawiasz limit czasu dla siebie do ukończenia misji.
- Liczba „żyć” – Wybierasz liczbę swoich żyć w trakcie misji.
- Zrób wrogów silniejszych – Staw czoło wyzwaniu przez zrobienie swoich przeciwników silniejszych.
- Załóż sobie de-buffa – Staw czoło wyzwaniu przez osłabienie siebie.
- Nie możesz użyć inspiracji – Przejdź przez misję bez używania inspiracji.
- Nie możesz użyć tymczasowych mocy.

Te parametry można ustawiać i łączyć (możesz ustawić więcej niż jedną opcję w jednej misji) i każdy parametr możesz zdać, albo nie zdać – to oznacza, że jeśli przeszedłeś misję z wyznaczoną przez siebie liczbą żyć, ale nie zdołałeś zmieścić się w czasie to i tak cały czas możesz zyskać pożądaną odznakę.

Zadania zgodne z fabułą zrobione w przeszłości mogą być wykonane samemu, albo w grupie, ale gra w przypadku fabularnych zadań w grupie będą traktowane jako misję „Task Force”, gdzie gracze nie będą mogli dołączyć w ich trakcie i jak opuścisz drużynę w trakcie zadania – nie ukończysz go.
„Chcemy, żeby gracze doświadczyli wszystko, co system ma do zaoferowania,” powiedział Matt.
Podczas gdy aspekt podróży w czasie jest główną atrakcją wydania 11, z pewnością nie jest to wszystko, co uaktualnienie ma nam do zaoferowania. Na przykład dodają też dwa nowe zestawy mocy do gry.

Zestawy Mocy:
Dual Blade (Dwa Ostrza), – Jeśli jesteś jedną z osób, które nie mogą wytrzymać, kiedy postać ma puste ręce, które mogłyby trzymać broń – masz szczęście. Ten zestaw mocy nie tylko pozwoli Ci walkę z dwoma broniami, ale owszem przyniesie Ci „Drugi Efekt” tego zestawu. W grze, moce często mają „drugi efekt”, ogień zadaje obrażenia przez czas, lód spowalnia wroga. Dla „Dual Blade”, kolejność ataków może spowodować atak kombo, który powoduję wykonawcę komobosa silniejszego, albo wrogów słabszych.
Willpower (Siła woli) – Ten zestaw mocy będzie reprezentował bohaterów i złoczyńców, którzy są kimś więcej niż przeciętną osobą. Oni zaoferują graczom olbrzymi potencjał defensywny, jednak nie tak potężny jak specjalistyczna obrona, jednak z większym zasięgiem.

System Wynalazków
To wydanie wprowadza również nowy zestaw wynalazków. Kiedy system wynalazków został wprowadzony z wydaniem 9, było wiele mocy, które zniknęły. Matt powiedział mi, że wydanie 11 naprawia to co zepsuło wydanie 9. Tutaj jest lista mocy, które można „nasycić” przez system wynalazków:
- Taunt
- Knockback
- Endurance Modification
- To Hit Buff
- To Hit Debuff
- Defense Buff
- Defense Debuff

Aktualizacja wynalazków jednak nie kończy się tylko na tym, jednakże wydanie 11 doda również „bardzo rzadkie” zestawy. Te zestawy są o lepsze od nasyceń poziomu 50. Tutaj lista:
·   Melee Damage
·   PBAoE Damage
·   Ranged Damage
·   Targeted AoE Damage
·   Pet Damage
·   Confuse
·   Sleep
·   Immobilize
·   Hold
·   Stun
Inne wydania
Rok temu, zdecydowane zostało, że każde “wydanie” będzie wydawane co 4 miesiące. Issue 11 planowane jest na końcówkę roku 2007 albo przed 21 Grudnia, co oznacza, że cel został osiągnięty.
„To zadanie naszej drużyny,” powiedział Miller, mówiąc o nowych systemach, elementach i misjach „Chcemy być pewni, że dajemy graczom produkt najwyższej jakości jaki możemy dać”.
Wcześniej tego tygodnia napisałem artykuł o tytule „At a Glance”, w którym pisałem o City of Heroes. Jedna z rzeczy którą zauważyłem, kiedy wchodziłem do gry było to, że obecnie jest 11 serwerów, które zawsze miały kolor zielony. Myślałem, że to reprezentowało populację serwera, więc zapytałem, czy planują połączyć Server w celu uzyskania większej populacji na serwerze. Jak się okazało, byłem w błędzie, kolory oznaczają czy masz wysoki ping, czy masz niski ping i to nie ma nic wspólnego z populacją serwerów. Miller powiedział, że widział dużą ilość graczy wracających po wyjściu 9 wydania tej gry. „Jesteśmy szczęśliwy z naszą społecznością i dlatego planujemy zrobić festiwal zabawy na terenie San Jose.”
Ostatnią rzeczą o której rozmawiałem z Mattem przed tym jak pozwoliłem mu wrócić do pracy było nadchodzące wydarzenie w związku z Halloween, które będzie się odbywało od 22 Października do 4 Listopada. Przez ten czas bohaterowie i złoczyńcy będą mogli robić te rzeczy, które robi się w trakcie Halloween – czyli jak się to mówi – „cukierek albo psikus?”

Rozmawiał Jon Wood

Tłumaczenie Arturnik

WAAAAAAAAAGH!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: