Ganisz, ale wiesz, taki np. Perfect World (na serwerach europejskich) ma lepszy support niż NC Soft. PW jest grą bez abonamentu, ale to oni mają GMów odpowiadających na pytania nawet w weekendy. Kwestia raczej podejścia firmy do klientów, niż tego czy ma abonament czy nie.
Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Abonament gwarantuje, że przynajmniej teoretycznie każdy ma taką samą szansę na broń + 16 etc.

Item Mall z gier nie-abonamentowych gwarantuje, że ci którzy kupują tam itemki, w prostszy sposób będą mieli tą broń +16.

To tylko jeden z przykładów.
No tak, ale gra bez abonamentu też ma swoje plusy. Przede wszystkim to, że można sobie grać za darmo, ile się chce i kiedy się chce. Od wielu osób słyszałam, że oni nie mają czasu na grę, i grają na piratach bo im szkoda wydawać kasę na abonament i grać przez godzinę w tygodniu, etc. Wychodzą z założenia, że jak wydadzą kasę, i nie będą mieli czasu dużo grać, to zmarnowali pieniądze; a sam fakt opłacenia gry będzie ich zmuszał do grania w tą grę. Inna kwestia tego, że gry oficjalnie darmowe przegrywają z piratami płatnych wersji. Na zasadzie: chcę być super, chcę sobie pograć w płatny tytuł, ale nie zamierzam za niego płacić. Ale to chyba temat na inną dyskusję.
Wczoraj właśnie ze znajomym sobie rozmawiałam, czemu nie gra na oficjalnym serwerze. Przytoczył właśnie powyższy argument, i powiedział, że mógłby płacić, gdyby były prepaidy. Znaczy się, płaciłby np za 100 godzin grania, i gdyby był zalogowany, licznik by mu tykał. Interesujące, według mnie. Tylko pewnie bardziej by go to po kieszeni trzepnęło - byłoby to zapewne drogie rozwiązanie.