wizards101
wizards101
MMO24.PL - Primary Quest « Forum « Ogólne « MMO24.PL (Zarejestruj się) « Sondy « Waszym zdaniem. Abonament w grach sieciowych.
Ankieta
Pytanie: Jaka, według was ,jest najlepsza opcja płatności za możliwość grania w sieciówki?  (Głosowanie skończone: Styczeń 11, 2009, 11:50:36 )
Abonament - 8 (88,9%)
Microtranzakcje - 1 (11,1%)
Abonament i Microtranzakcje - 0 (0%)
Takie gry powinny być darmowe - 0 (0%)
Głosów w sumie: 9

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Waszym zdaniem. Abonament w grach sieciowych.  (Przeczytany 2054 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Raid Boss
Reputacja +60/-0
« : Grudzień 12, 2008, 11:50:36 »

Chciałbym poznać wasze zdanie odnośnie opłat za gry sieciowe. Proszę każdy głos skomentować w kilku zdaniach.

Post Merge: 12 Grudzień 2008, 11:03:08
Abonament

Dlaczego? Dlatego samego powodu dla którego kupuje oryginalne gry singlowe. Ktoś się namęczy nad produktem i trzeba to jakoś wynagrodzić. Dlatego też zastanawiam się nad każdym zakupem, kalkuluje czy to się opłaca i jakie mam wymagania.

Dzięki abonamentowi gra szybko nie zniknie, a takie mikrotransakcje mogą nie utrzymać całej ekipy tworzącej cały tytuł. Abonament to też, z perspektywy twórców, stała gotówka i bezpieczeństwo przyszłych planów.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 00:53:24 wysłane przez Ganisz » Zapisane

Lathendorth = Phoenix Knight 79*Sword Singer 75*Destroyer 75 @Naia
Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2008, 12:05:24 »

Abonament to tez lepsze wsparcie, dlatego ja tez /ABONAMENT

Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2008, 01:06:44 »

Też jestem za abonamentem. Pewnie, że to dodatkowy koszt, wydatek czy opłata ale odnoszę dziwne wrażenie, że płatne tytuły są o "niebo" lepsze, bardziej dopracowane, pewne i niekończące się niż ich darmowi lub pseudo darmowi pobratymcy. Dodatkowo płacąc wymagam supportu, który powinien odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania Mrugnięcie. Kończąc, dobra i ciężka praca wymaga zapłaty.

Pzdr!

WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2008, 13:34:37 »

Ganisz, ale wiesz, taki np. Perfect World (na serwerach europejskich) ma lepszy support niż NC Soft. PW jest grą bez abonamentu, ale to oni mają GMów odpowiadających na pytania nawet w weekendy. Kwestia raczej podejścia firmy do klientów, niż tego czy ma abonament czy nie.

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Abonament gwarantuje, że przynajmniej teoretycznie każdy ma taką samą szansę na broń + 16 etc. Mrugnięcie Item Mall z gier nie-abonamentowych gwarantuje, że ci którzy kupują tam itemki, w prostszy sposób będą mieli tą broń +16. Mrugnięcie To tylko jeden z przykładów.

No tak, ale gra bez abonamentu też ma swoje plusy. Przede wszystkim to, że można sobie grać za darmo, ile się chce i kiedy się chce. Od wielu osób słyszałam, że oni nie mają czasu na grę, i grają na piratach bo im szkoda wydawać kasę na abonament i grać przez godzinę w tygodniu, etc. Wychodzą z założenia, że jak wydadzą kasę, i nie będą mieli czasu dużo grać, to zmarnowali pieniądze; a sam fakt opłacenia gry będzie ich zmuszał do grania w tą grę. Inna kwestia tego, że gry oficjalnie darmowe przegrywają z piratami płatnych wersji. Na zasadzie: chcę być super, chcę sobie pograć w płatny tytuł, ale nie zamierzam za niego płacić. Ale to chyba temat na inną dyskusję.

Wczoraj właśnie ze znajomym sobie rozmawiałam, czemu nie gra na oficjalnym serwerze. Przytoczył właśnie powyższy argument, i powiedział, że mógłby płacić, gdyby były prepaidy. Znaczy się, płaciłby np za 100 godzin grania, i gdyby był zalogowany, licznik by mu tykał. Interesujące, według mnie. Tylko pewnie bardziej by go to po kieszeni trzepnęło - byłoby to zapewne drogie rozwiązanie.

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
What does "LOL" mean?
Reputacja +1/-0
« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2009, 04:27:09 »

abonament jest fainy jak się ma kasę co nie Chichot drogi abonament jest nie fainy tani tez bo jest Język
a co item mail to jest tak mamo mamo on ma bron +2miliardy a ja 0 kopsnij 50 dolarów na 5k g potatów...
item mial moim zdaniem jest lepszy zmusza developerów do myślenia i wprowadzanie co i rusz nowych rzeczy
co ciągnie za soba niezły hais Chichot a jak jeszcze dadzą jakieś losówki omg tak jak w ATLANTICA ONLINE Język xaxa tam to muszą kase tzepac Chichot

podsumowanie Chichot przypomina mi sie taki polski film powiedzieli tam tak "co to k**** jest dzięcielina" ja tak powie co za debil wymyślił nazwę g potato Język
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2009, 11:24:07 »

Na Xfire 24 lutego jest planowana debata nt. p2p vs f2p. Szczegóły tutaj:

http://www.xfire.com/cms/xf_debate/

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: