MMO24.PL - Primary Quest « Forum « Ogólne « MMO24.PL (Zarejestruj się) « Sondy « Waszym zdaniem. Grind czy casual?
Ankieta
Pytanie: Jaki styl gry preferujecie?  (Głosowanie skończone: Luty 19, 2009, 14:21:05 )
Trudny rozwój, ciężki exp daje poczucie wartości. - 3 (27,3%)
Nie mam czasu na grind.Chcę szybko dojść do highendu. - 1 (9,1%)
Nie ma znaczenia, jeśli gra jest dobra oba warianty są do przyjęcia. - 7 (63,6%)
Głosów w sumie: 11

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Waszym zdaniem. Grind czy casual?  (Przeczytany 5433 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« : Luty 12, 2009, 14:21:05 »

Hej, kolejny temat, który bardziej dzieli niż łączy społeczność MMORPG. Nauczeni jesteśmy dwóch typów gier. Pierwszy opiera się na grindzie, niemal na fizycznej pracy nad postacią aby do czegoś dojść. Innymi słowy, exp, rozwój, zakup sprzętu, etc to wszystko jest trudne do osiągnięcia i jest rozciągnięte w czasie. Z drugiej strony dojście do każdego elementu to prawdziwa radocha i uznanie w oczach innych (of coz legit Uśmiech).
Po drugiej stronie mamy gry, w których sam rozwój jest ułatwiony, zdobywanie gotówki, sprzętu, etc nie stanowi tak dużego kłopotu. Oczywiście gdzieś na końcu zostaje grind lepszego stuffu ale generalnie dobicie maksymalnego lvl nie stanowi takiego wyzwania jak w grach typy koreańskiego. Dzięki szybkiemu dojściu do końca, możemy poświęcić się na rozwój umiejętności pvp lub rajdować lepszy sprzęt.

Tak to w skrócie wygląda. Co wy o tym sądzicie? Jaki styl preferujecie? Moim zdaniem wyzwanie to styl pierwszy, gdzie śmierć postaci przekłada się na stratę, gdzie trzeba pomyśleć aby zarobić, gdzie trzeba się napocić aby coś zdobyć. To generalnie daje poczucie jakiegoś sukcesu i satysfakcji. Z drugiej strony może doprowadzić do wymiotów... Uśmiech Co wy na to?

Ps. głosuje na grind.

Pzdr!

+1 PVP
Reputacja +21/-0
« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 14:26:58 »

Imo ja jestem po srodku extrema w jedna czy w druga strone nie sa dobre, a tak gra moze pasowac wiekszej liczbie ludzi.

Try to tell a knight in gold
He’s to blame
A promise made, a dream will come,
It’s all the same.

In this strange land
This strange land

Said within he had his heart,
I lie in part
Death and danger is defied,
My lover in light

In this strange land
This strange land
Raid Boss
Reputacja +22/-1
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 14:48:18 »

A ja nie głosuję ani na to, ani na tamto - ja szukam tego właśnie casuala, którego nie ma w ankiecie, gry która nie polega na tym, żeby mieć max lvl (szybko czy wolno to już nieważne) tylko żeby tak samo przyjemnie się grało na kazdym lvlu. Poki co - nie znalazłem wśród mmo Język

http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4bfc1c066bcd9 <- Załóż konto z mojego reflinka (lub poleć komuś), w zamian podzielę się wiedzą i odpowiedziami na pytania.

Dołącz do nas na Facebooku!
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 19:31:35 »

Grind. Zdecydowanie. Azjatycki grind to coś, co mi pasuję na dłuższą metę, grami w stylu WoW, GW, WAR szybko się nudzę.

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 20:55:24 »

Grind. Zdecydowanie. Azjatycki grind to coś, co mi pasuję na dłuższą metę, grami w stylu WoW, GW, WAR szybko się nudzę.
Ta do takich gier latwiej o wszelkie nintenda, a do WoW, WAR, AoC dowolnego skonfigurowania gry wedlug wlasnego widzimisie.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 22:16:04 wysłane przez Króliczek » Zapisane

WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2009, 22:18:54 »

Co rozumiesz przez "skonfigurowania gry według własnego widzimisię"?
Znowu temat botów... ech... Chichot

Oczywiście, nie wykluczam faktu, że Japończycy zrobili mi pranie mózgu i dlatego teraz nie jestem na dłuższą metę grać w te "lightowe" gry.

Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2009, 00:09:43 »

Co rozumiesz przez "skonfigurowania gry według własnego widzimisię"?

Addony, Króliczku, addony
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2009, 08:46:28 wysłane przez Króliczek » Zapisane

WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2009, 09:11:16 »

No i widzisz, a dla mnie addony nie są czymś pozytywnym. Ostatnio, żeby normalnie grać kapłanem w WAR musiałam instalować addony. Zrezygnowałam. Zmień komputer, a potem zabawa w to samo.

W WARZE naprawdę interfejs w grze był szczątkowy, bo oni sobie zakładają, że każdy będzie używał addonów. A ja nie chcę, nie bawi mnie siedzenie godzinami i wyszukiwanie tego co mi się przyda w grze.

Jedyne co mnie uwiera w L2 to brak kolorków w okienku, ale do tego da się przyzwyczaić.

Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2009, 10:27:45 »

Heh, Addony to dobry temat na następną sondę Uśmiech. Tutaj właśnie pojawia się pytanie, ponieważ addony to ułatwiacze, często zawierają dodatkowe informacje, których normalny gracz nie posiada. Np. pasek aggro. Z jednej strony idziemy w maksymalną customizację a z drugiej strony zatracamy czar gry. Addony to nic innego jak sprowadzenie zabawy do poziomu statystyk i cyferek Uśmiech Czy są złe? Raczej nie, ale nigdy nie powinny różnicować graczy, czyli gracz z addonami nie powinien mieć przewagi nad graczem bez addonów.

Jestem za wolnym rynkiem, jeśli ktoś chce ich używać to niech ich używa. Z zastrzeżeniem o równowadze.

Pzdr!

Pk'er
Reputacja +25/-1
« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2009, 16:18:13 »

Gdybys z addonami mial to samo co bez nich to nikt by ich nie sciagal, proste. Lepiej gdyby bylo kilka rodzajow wygladu interfejsu i kazdy sobie mogl wybrac.

"Many that live deserve death. And some die that deserve life. Can you give it to them?"
Administrator
WTB> Life, PM!
Reputacja +18/-0
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2009, 17:22:07 »

Dla mnie grind to wyzwanie. Rozciągnięte w czasie rozwijanie postaci zmusza do wykazania się inwencją, np. przy poszukiwaniu możliwie szybkiego sposobu expienia. Tutaj mamy do czynienia ze znajomością możliwości własnej postaci, doboru składu party, taktyki PvE, itp. Z kolei handel, wbrew pozorom, też bardzo premiuje tych, którzy mają w zanadrzu jeden wariant więcej, niż pozostali. Dlatego też jeśli ktoś podchodzi do grindu w sposób inteligentny, ten świetnie się przy tym bawi.

Z drugiej strony natomiast mamy położony nacisk bardziej na PvP i fajerwerki. Gry, w których nie mamy dużego zróżnicowania w rozwoju postaci (wszyscy, czy to hardcore, czy to casual dobijają do high-endu) są uważane za bardziej sprawiedliwe. Gracze odczuwają komfort mając świadomość, że aby zostać "pro", nie trzeba odsiedzieć swojego nad grindem.

Z powyższych powodów wybrałem odpowiedź 3.

http://www.facebook.com/MMO24
Moonlightsinger- SwM
StefekBrzuchacz- WS
Magreta - SE
@AmberEye - Chronos
Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2009, 17:34:52 »

Tak jak najbardziej, ale czy przypadkiem podchodzac do grindu w stricte koreanskich MMO(poza PW bo tam jeszcze istnieja drzewka i mozna podarzc troche inna droga, ale ile osob zdecyduje sie na inny build od przyjetych) przy high endzie wszyscy wygladaja tak samo, 2aj SPSy na 79 lvl beda tak samo wygladac, miec ten sam zestaw skili, nawet ciuchy, jedynie co ich moze wyroznic to birzutyeria na ktora nie wielu stac, ale takie zroznicowanie to za malo.

WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2009, 20:29:19 »

No ale... co z tego, że mają te same skille? W WARze i innych takich, i tak jest tylko kilka buildów do wyborów, więc co za różnica? Mało kto wychodzi poza "sugerowany typ buildu". Zobacz sobie ile jest topiców, jakie skille brać, jakie statystyki wybierać, etc. Czy jest 1 czy 5 buildów, i tak nie będzie tak, że ktoś będzie unikalny, bo nie da rady. Buildy są powtarzalne.

No i nie ma jakiejś wielkiej różnorodności w highendowych zbrojach... instancje w WoW, czy rep armor w WAR... Owszem, może i trudniej znaleźć dwie takie same postacie... ale zbroja i tak będzie ta sama.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2009, 20:31:28 wysłane przez Króliczek » Zapisane

Raid Boss
Reputacja +18/-21
« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2009, 21:20:02 »

Ja tam nie podazam za zadnym buildem w moim SW(teraz nie podazam bo skonczyla sie subskrypcja i roboty nie mam na oplacenie jej)

What does "LOL" mean?
Reputacja +1/-0
« Odpowiedz #14 : Luty 14, 2009, 04:03:07 »

OMG zajefajny temat aż chce się wypowiedzieć... Chichot 6+ dla modów za coś takiego !!

Masakra jedno ciągnie drugie grind długotrwałe farmienia matsów aby zrobić coś potem to coś nie wyjdzie i tak dalej bicie lvl ... bufy spoil craft.... masakra każdego kto grał na retailu bądź na low ratach wie coś o tym siedzenie po nocach kłótnie zarwane semestry rok szkolny poprawki straszenie rodziców, że ci neta skasują (ZIARNKO GORYCZY POŚRÓD SŁODYCZY) ... lecz jak w reklamie master card radość z "S"GRADE'a który sam zrobiłeś bezcenna... Lecz to pociąga za sobą pewna złą stronę ...BOTY nie każdy widzi radość z spoilu miliarda animal bones'ów ... Chichot więc co małe chinczyki botuja... co dalej kupno hehe droga na skróty prosta zasada masz kasę kupujesz ... nie masz craftujesz... wszystko pociąga za sobą 1 skromna rzecz doświadczenie gracza i czas jaki może poświęcić na grę... uwierzcie mi bo gram w mmorpg długo ...
i mam śmieszne porównanie Język

Pirat ... masakra grałem i pamiętam do tej pory spoila z "lavia" "Grishnakiem" albo "Thyrensusem" o 5 rano dobra lavia idziemy się 2 h przespać i dalej na farmę Język takich rzeczy się nie zapomina JEDNA WADA ZA DŁUGO !! 5 MIECHÓW ABY COŚ OSIAGNĄĆ NIE !

Kolejny pirat Chichot jak 1 pt na giran siege wycięło 300 osób Chichot (można pospekulować jak Chichot przyjaciele gm'i nie, bo mnie tam nienawidzili pokaźne konto ot co za kasę można mieć wszystko Uśmiech)
JEDNA WADA ZA DROGO !!

Jedyne co mnie uwiera w L2 to brak kolorków w okienku, ale do tego da się przyzwyczaić.

Sorki za spama ... poczytaj o zmianach cfg po forach sam nie pamiętam jak to się robiło, ale możesz mieć każdą linijkę inna exp drop spoil hit u take hit u pass... all lineage pod tym względem zostawił nam wolna rękę tak jak w shooterach robisz sobie cfg który ci pasuje Język

`>e>TAB>Exit>Enter
Chichot bye

Uśmiech może to co napisałem nazwiecie bełkotem analfabety Język ale nie mam siły tego sprawdzać, ani myśleć na temat tego co pisałem. Podsumowując te dwie drogi są dobre maja swoje za i przeciw, to ludzie je wybierają a nie gra... (:

Pozdrawiam Tesco von Macabne

A czytałeś nasz regulamin? Mrugnięcie Nie interesują nas piraty. Nie porównuj też retaila z low rate'ami, bo to niebo i ziemia.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2009, 10:55:52 wysłane przez Króliczek » Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: