wizards101
wizards101
MMO24.PL - Primary Quest « Forum « Gry MMORPG (alfabetycznie) « Perfect World « Pomoc « Jak zarabiać w PW?
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zarabiać w PW?  (Przeczytany 1260 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« : Wrzesień 19, 2008, 11:35:06 »

Najpierw, kilka sugestii.

1. Zbieraj WSZYSTKIE dropy. Łącznie z tymi nieprzydatnymi itemami, które później sprzedasz u NPCa.
2. Jeśli coś można zebrać, zbieraj. Ktoś nie zebrał? Jego strata. Do 30 levelu i tak nikt za to nie może cię peknąć Mrugnięcie
3. Jak najszybciej kup kilof (PWI: Pickaxe) u Merchanta (2000gold). Dzięki temu możesz zbierać ziółka i minerały potrzebne do craftu.
4. Sprzedawaj taniej niż npce, ale bez strat własnych.
5. Sprawdzaj na necie dropy i moby, tak byś zarabiał jak najefektywniej. Potrzebowałam cotton thread, sprawdziłam, które moby na +- moim levelu dropią to. Biłam je, i przy okazji starałam się brać questy (przede wszystkim One-man army od strażników) żeby bić inne moby tuż koło nich.
6. Największe rynki zbytu: miasta startowe i Ancient Dragon City (Archosaur, na PWI). Co nie znaczy, że masz nie sprzedawać gdzie indziej. Jeśli masz dużo rzeczy dajmy na to lvl 6 - 11, zastanów się, czy nie lepiej sprzedać je w tym drugim miasteczku (wiosce).
7. Sprawdzaj ceny w mieście startowym, spisz je sobie, i ustalaj w odniesieniu do nich własny cennik. Dodatkowo, sprawdzaj co jest najczęściej sprzedawane/kupowane i staraj się to zbierać.

Teraz pytanie, na czym zarabiać?

*Nazwy materiałów dla postaci 1 - 19, później, pójdzie łatwiej, już będziecie mieli rozeznanie.

I. Dropy:

• potiony - jeśli masz którychś za dużo, nie używasz, sprzedaj je graczom w sklepiku. Np. masz 50 niewykorzystanych small healing potions, i 20 medium healing potions. Sprzedaj medium, je i tak wkrótce dostaniesz z dropa.
  • strzały i shoty - ty ich nie potrzebujesz, ale łucznicy tak. Sprzedawaj innym graczom.
  • broń/zbroja - te, które: a) są białe, jednogwiazdkowe, bez socketów b)fioletowe, jednogwiazdkowe, bez socketów, ale z kiepskimi właściwościami specjalnymi - sprzedawaj je do npców. Wszelkie inne, czyli dwu, trzy gwiazdkowe sprzedawaj graczom.

II. Questy:

• Itemy z questów - jeśli nie są ci już dłużej potrzebne, sprzedawaj graczom. Zazwyczaj mają dobre statystyki i są lepsze od sklepowych. Jeśli nie, do npca z nimi.
  • Itemy DO questów -  Jest kilka questów, które polegają na zbieraniu materiałów. Są to: quest od bankiera, Dragon Quest (20+ lvl) i quest na materiały dla Werefoxów do rozszerzenia ilości zwierzaków [najpierw green grass (MY-EN)/hay (PWI) potem (Wild) Fruit].

III. Materiały do craftu:

• herbsy - wszystkie, choć najwięcej będziesz potrzebował nectaru.
  • minerały - coal, iron, log, itd. Najbardziej potrzebne są logs (z withered tree root) i pig iron [PWI] (z iron mine)
  • dropy - moby dropią również materiały, np. cotton thread, bardzo potrzebne do craftu wielu zbroi i broni.

IV. Craft:

• ekwipunek - chyba nie trzeba za bardzo tłumaczyć: broń, zbroja, biżuteria. Sprzedać graczom te lepsze rzeczy.
  • remedy/charms - craft u aptekarza. Przede wszystkim pudery (powder; hp regen, ew. szybkość), i charms. By stworzyć charm trzeba zniszczyć zbroje/broń/biżuterię u odpowiedniego npca, co jest możliwe tylko posiadając odpowiedni level umiejętności tworzenia. Ja osobiście crafty które wychodzą na poziomie sklepowych - niszczę, by dostać kamienie, materiał na charms.

V. Zwierzęta: (tylko dla Werefox / Venomancer)

• jaja mobów - dużym powodzeniem cieszą się petite sawfly (8 lvl), z terenów elfów, i golemy (spełniające role tanków) z terenów ludzi (17/18).
  • jaja baby pets - każda klasa może z nich korzystać, są bardzo drogie, bo bardzo trudno je zdobyć. Żeby stworzyć jednego baby pet potrzeba kilku jego jaj, a mają długi (min. kilkunastogodzinny) respawn, w zależności od tego, którego stwora chce się oswoić.

VI. Item Mall:

W zasadzie większość rzeczy się sprzeda. Wypunktuję te najbardziej potrzebne.

• Hierogramy (Charms - PWI)
  • Inventory Extension Stone, Safe Extention Stone, Pet Cage
  • Teleacoustic
  • Guardian Angel
  • Mounty, itemy do latania
  • Pigmenty
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2008, 09:32:07 wysłane przez Ganisz » Zapisane

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Novice
*
Reputacja +5/-0
« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2008, 18:22:32 »

Ja najbardziej polecam stworzenie własnych tak zwanych "ścieżek matsów".
Na wielu stronach jest pokazane koordy matsów i ich typy. Ja opracowałem własną trasę matsów, na jednym landzie, która na moim fioletowym koniku zajmowała mi akurat 10 minut(czas respawnu matsów). Parę runów dziennie wokół Fangs Town(matsy b.potrzebne tam są) i juz pare kk(milionów do przodu). Oczywiście po levelu gdzieś...70ym możesz chodzi na coraz to nowe typy HH(zabija się bossy, z których wypadają rzeczy potrzebne do tworzenie zielonych rzeczy) i za jeden run na 2-2(2 godzinki) zarabiałem około 5 milionów. Jak ktoś jest WF to może solowac różne FBki i HH, i jak mu się poszczęści to dużo zarobi. Dlatego się mówi WF-the richest class

JESTEM IKONĄ DESTRUKCJI!

KaRIN lvl 7x WF. Member of the best Polish guild - DarkSide

Perfect World Multilanguage Wodan
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: