wizards101
wizards101
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Aion - recenzja  (Przeczytany 10554 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Farmer
Reputacja +11/-1
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 17, 2009, 12:21:17 »

Jak nie można pływać, to gra według mnie traci, ponieważ w wielu grach już to widziałem, w których niekoniecznie była możliwość walki pod wodą, albo nawet było to słabo dopracowane, ale było. Tak samo te niewidzialne ściany - nie powinno ich być. Jeżeli gdzieś można dotrzeć "inną drogą" niż latanie, to lataniem też powinno się dać. Wiadomym jest, że wprowadzając możliwość latania trzeba brać pod uwagę wszelkie chęci graczy do zwiedzania różnych miejsc, a odcinanie tego "ścianami" jest głupotą. Bez latania łatwiej jest zastosować odcinanie pewnych miejsc, żeby były np. tylko do oglądania z daleka.

W PW ciężko jest zaliczyć "strop" ponieważ wiele konstrukcji jest wysoko w powietrzu (choćby powietrzne miasto) i trzeba by się wznieść naprawdę wysoko, żeby nie móc już wyżej lecieć. Można latać wszędzie i jedynym problemem jest czy natrafi się na moby, które nie zabiją w przeciągu ułamka sekundy lub kilku, czy to na ziemi, czy w powietrzu.

Mob-slayer
**
Reputacja +10/-2
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 17, 2009, 12:34:17 »

Tak samo te niewidzialne ściany - nie powinno ich być. Jeżeli gdzieś można dotrzeć "inną drogą" niż latanie, to lataniem też powinno się dać.

No chyba właśnie nie jest to takie oczywiste. Zresztą mówiłem, że twórcy zastosowali strefy, w których nie można latać (najczęściej strefy te zagęszczone są agresywnymi potworami). Tam pomaga szybowanie i do tego teren jest przystosowany. Poza tym mamy dwa typy transportu, które także pomagają w pokonaniu mniejszych odległości, na których stoją większe przeszkody. Gdyby latanie było dozwolone wszędzie to tego typu transport nie byłby potrzebny. Poza tym dostęp do niektórych miejsc wymaga współpracy kilku grup.
Co do stropu, jest on na wysokości, na której jeszcze nikogo nie widziałem. Sam jednak ciekaw byłem jak wysoko mogę się wzbić. Nie przeszkadza ale fakt, że jest.
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 17, 2009, 12:53:45 »

Nie no, mówisz że można latać, teleportować się i jest jeszcze jakiś sposób pokonywania bliższych odległości. Sposoby transportu w PW:

* pieszo (wolne)
* na mouncie lądowym (szybkie)
* latanie (wolne o ile się nie wydaje kasy na wspomagacze normalnie dostępne w grze)
* teleporty (szybkie ale drogie).

Jedyne niewidzialne ściany są na końcu mapy.

Nie chcę się teraz sprzeczać co jest lepsze, ale chyba więcej możliwości dla gracza daje transport w PW. Sama musiałabym zobaczyc jak to jest w Aionie.

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
What does "LOL" mean?
Reputacja +0/-0
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 18, 2009, 14:16:33 »

jak przeczytalem te herezje to az sie tu musialem zarejestrowac Uśmiech Kroliczek komentujesz gre w ktora nie gralas, post porownanie PW z Aionem, opis tylko PW to jakie to porownanie na podstawie relacji Yellowa? Strop to chyba logiczna bariera, latanie trwa troche ponad minute (mozna to przedluzyc roznymi napojami i potionami) wiec jaki sens mialby lot bardzo wysoko skoro po minucie znikaja ci skrzydla i lecisz kilometr w dol co wiadomo jak sie konczy Uśmiech Swiat Aiona jest teoretycznie ze soba polaczony dlatego w wielu miejscach sa bariery poniewaz po drugiej stronie lokacje naleza do innej mapy mimo ze teoretycznie mozna byloby tam sie dostac z tej strony, jedynym minusem sa te nieszczesne bariery przy zbiornikach wodnych ktore chronia przed natychmiastowym upadkiem, niestety nie wiem czemu w grze nie ma mozliwosci plywania (chodz w koreanskiej wersji ma byc niedlugo wprowadzony spory dodatek ktory ma to niby wprowadzic) poza jedna lokacja, wodnym miastem gdzie nawet mozna latac pod woda Uśmiech Na podstawie 15lvli niewiele mozesz powiedziec o grze, poza tym w swojej relacji nie uwzgledniles w ogole fabuly gry jakbys nie mial pojecia w co grasz. Nie ma otwartego pvp poniewaz gra polega na walce 2 ras Daeva (Elyos i Asmodian) + 3 rasa kierowana przez gre lub GM'a Balaur i na terenie Abyss mozesz sie tluc z nimi ile wlezie. Ogolnie prawdziwa rozgrywka zaczyna sie dopiero na terenie Abyss, gdzie dostep jest od 25lvla, jest tam najwiecej questow, najwiecej itemow do zdobycia, artefakty, fortece do zajecia przez gildie no i przede wszystkim w Abyss jest niegraniczony lot (do latania wymagany jest Aether, a ze Abyss cale wypelnione jest Aetherem mozna korzystac do woli) udalo mi sie wbic na becie 27lvl dlatego w Abyss mialem okazje pobyc ledwie 2-3 godziny, no a nie planuje placic za chinska wersje takze dalsze odkrywanie pozostawie sobie do wydania EU/US. Dalej komentarze, ze grafika Aiona jest slaba, coz nie wiem na jakich ustawieniach grales, jezeli wrzucisz max detale + 1440 x 900 badz wiecej rozdzielczosci to mozna trafic na momenty gdzie szczeka sie sama otwiera i zbierasz ja z biurka pare ladnych chwil. Dalej cukierkowosc Aiona, sama idea to podzial swiata na 2 czesci mroczna i jasna, ktore laczy tylko Abyss zamieszkany przez Balaurow, kolega przedstawil rajski i kolorowy swiat Elyos, wielbiciele mroczniejszych klimatow napewno bardziej odnalezliby sie po stronie Asmodian w mroznych i brutalnych polnocnych terenach Atreii. Nie chce pokazywac tutaj na sile jaki Aion jest oh, ah, faktycznie jest wiele produktow ktore zapowiadaja sie duzo lepiej, ale na chwile obecna uwazam Aiona za najlepszy zbior wszystkiego co do tej pory zostalo wymyslone i zapakowane w milym dla oka swiecie. Na koniec trzeba dodac ze muzyka chyba najlepsza ze wszystkich MMO w jakie mialem okazje grac.

Podsumowujac nie radze wyciagac ocen na podstawie czyjejs relacji, ktora jak widac jest niepelna i na sucho oceniona w porownaniu o L2 bez poprawki na historie i fabule swiata gry. Najlepiej poczekac na bete wersji EU/US i samemu ocenic.
Mob-slayer
**
Reputacja +10/-2
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 18, 2009, 22:56:13 »

Zaczynając od końca, czyli od grafiki, muzyki i klimatu. Grafika jest przyjemna ale jak widzisz informację, że podstawą jest cryengine to szczęka opada... bo jak mogli tak to zepsuć? Grafika dobra na 2007 rok. I tak, odpalone miałem na max detalach + wszystkie aa i inne bajery, rozdzielczość 1280 x 960 wystarczy mi.
Muzyka Ryo Kunihiko jest niezła. Jedna z lepszych w mmo, NCsoft dość dba o zatrudnianie odpowiednich wykonawców. Nie mniej muzyka w L2 autorstwa Billa Browna jest dla mnie dziełem wyjątkowym i Ryo będzie musiał długo pracować, żeby pobić Billa.
Klimat w Aion jest lepszy niż w L2, to bez dwóch zdań. L2 z 2003 roku nie ma szans z nową zabawką, w której mogli sobie pozwolić na olbrzymie lasy i zatrudnienie przyjaznych NPC.

Co do samej gry. Wyobraź sobie, że pierwsze godziny gry są najważniejsze. Twórcy mają za zadanie zachęcić początkiem gracza do dalszego udziału w rozgrywce. Grałem dalej (bo jeszcze OB jednak trwa) ale nie zachwyciła mnie gra i myślami byłem w starym dobrym L2 i przy nadchodzących produkcjach. Latanie na abyss może być wszędzie ale co mi to daje, skoro na początku muszę się sporo nabiegać?
Dziwne, tak obserwuję ludzi, którzy czekali na aion od początku i póki co zapowiada się rozczarowanie.
+1 PVP
Reputacja +21/-0
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 18, 2009, 23:25:19 »

Ludzie to jest mmo, w takich tytulach jak na razie nie bedzie grafy ktora mozna by porownac z najlepszymi tytulami single player.

Try to tell a knight in gold
He’s to blame
A promise made, a dream will come,
It’s all the same.

In this strange land
This strange land

Said within he had his heart,
I lie in part
Death and danger is defied,
My lover in light

In this strange land
This strange land
Mob-slayer
**
Reputacja +10/-2
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 18, 2009, 23:46:02 »

Ciekawe. Ciekawe, że Unreal 3, który w tej chwili cieszy się większym uznaniem, da się jednak wykorzystać w mmo. A daje o wiele lepszy rezultat jak widać.
Unreal 3 to silnik, który możesz zobaczyć między innymi w Brothers in Arms 3: HH, jedna z lepszych "graf" w SP. Ten sam silnik będzie w Terze i BaS chociażby.
Sęk w tym, że grafika nie różni się zbytnio od znanej nam z Gracii w L2. Tym bardziej biorąc pod uwagę możliwości. I przypominam, że silnik to nie tylko wygląd ale i fizyka, która nie zmieniła się.
+1 PVP
Reputacja +21/-0
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 18, 2009, 23:53:27 »

Daj mi przyklad mmo ktore weszlo w faze live i jest w niej wykorzystany u3 engine, brothers in arms nie sa mmo

He’s to blame
It’s all the same.

In this strange land
This strange land

I lie in part
My lover in light

In this strange land
This strange land
Mob-slayer
**
Reputacja +10/-2
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 19, 2009, 00:09:34 »

Ludzie to jest mmo, w takich tytulach jak na razie nie bedzie grafy ktora mozna by porownac z najlepszymi tytulami single player.

Oto post na który odpowiedziałem, nie zmieniaj kierunku na siłę. Sporo firm podpisało umowę z UE3 i pierwsze produkcje wychodzą w tym roku (TERA jak pamiętamy latem) ale to nie ten temat.
+1 PVP
Reputacja +21/-0
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 19, 2009, 00:37:28 »

W takich tytulach mialem na mysli tytuly mmo, co do tera nie widze przynajmniej z mojego punktu widzenia graficznej genialnosci tego tutulu

He’s to blame
It’s all the same.

In this strange land
This strange land

I lie in part
My lover in light

In this strange land
This strange land
Perma-Red
Reputacja +24/-0
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 19, 2009, 09:41:18 »

Unleash the Fury (naciagane MMO) bylo na UE3.

WAAAAAAAAAGH!
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 19, 2009, 10:20:45 »

Talek, tak oceniam pod względem czyjejś recenzji. Przecież w ten sposób większość osób zaczyna grę. A, komuś się spodobało coś tam, i kogoś namówił. Owszem, naprawdę porównać to do PW będę miała okazję dopiero jak zacznę grać w betę. Chciałam porównać dla siebie (i przy okazji dla innych) Aiona - bo po przeczytaniu recenzji Yellowa czegoś mi brakowało... On porównywał to z L2, dla mnie porównania z PW są bardziej na miejscu. Tym bardziej, że wiele z tych rozwiązań było już wcześniej w mmo, kilkuletnim, i to głównie chciałam pokazać. W tej chwili dla mnie jedyna przewaga Aiona nad PW to grafika.

WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 23, 2009, 07:09:52 »

Kto ma preorder? Jakie sa wasze wrazenia z gry?

+1 PVP
Reputacja +21/-0
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 23, 2009, 07:48:17 »

Moje pierwsze wrazenia, lewelowanie podobne jak w wiekszosci innych tytulow mmo, jestem obecnie w 2giej krainie i musze powiedziec ze rangerem musze sie solidnie nagimnastykowac bijac moby Język. Grafika jest ok nie ma jakis fajerwerkow ale gry online nigdy w tej kwestii nieprzodowaly. Jedyne co na razie denerwuje to okresowe lagi i que time do serwerow w godzinach popoludniowych, jesli ncsoft tego szybko nie naprawi to zniecheci czesc ludzi, nie po to placa by czekac po kilka godzin na wejscie do gry. Ja np wczoraj zalogowalem sie o 16:30 do gry weszlem 4h puzniej, zgroza.

He’s to blame
It’s all the same.

In this strange land
This strange land

I lie in part
My lover in light

In this strange land
This strange land