WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
 |
« : Listopad 05, 2009, 07:34:42 » |
|
Stare, stare, kilka miesięcy zajęło mu odpowiedzenie na te pytania, ale... oto i wywiad z Omegą.
WSTĘP
1. Mógłbyś przedstawić się w kilku słowach?
Nazywam się Samuel Han i jestem producentem Lineage II w NCsoft West.
2. Jakie są twoje obowiązki jako producenta?
Do moich obowiązków należą m.in.: koordynowanie zespołów pracujących w NCsoft West nad Lineage II, kontakt bezpośredni z koreańskimi zespołami NCsoft i podejmowanie decyzji o kierunku rozwoju Lineage II w naszym rejonie.
3. Jak wyglądała twoja kariera w NCsoft?
Pomagałem na pokazie NCsoftu o Lineage II na E3 w 2003 roku. Wtedy nie miałem pojęcia, że ta jednotygodniowa praca na pół etatu sprawi, że zanurzę się w przemyśle growym. I helped at an NCsoft show for Lineage II at E3 back in 2003. Czasem zastanawiam się jak by to było, gdybym nadal kontynuował moją karierę w lotnictwie, ale nie żałuję wybrania tej drogi. Zacząłem pracę jako GM dla Lineage II około 5 i pół roku temu. Moje obowiązki zmieniały się kilkakrotnie, ale nadal jestem w zespole Lineage II.
4. Grasz w Lineage II?
Oczywiście. Trochę zwolniłem po skończeniu trzeciego questu na moją subklasę, ale nadal gram kiedy tylko mogę.
LINEAGE II I INNE GRY
1. Jak zamierzacie zdobyć nowych graczy i odzyskać starych, którzy odeszli do innych gier?
Myślę, że mamy wiele nowych i ekscytujących rzeczy w planach, takich które spodobają się graczom. Zaczęliśmy od wprowadzenia różnych eventów (część z nich była stworzona specjalnie dla Ameryki Północnej i Europy) i w nadchodzących miesiącach nadal będziemy to robić. W drodze jest nowy content, który - mamy nadzieję - przypadnie do gustu zarówno nowym graczom jak i weteranom.
2. Jak macie zamiar powstrzymywać gracy przed migracją do Aiona i innych gier podobnych do L2?
Naszym celem jest zwrócenie większej uwagi na naszych graczy poprzez ciągły nowy content, bardziej regularne eventy i nowe usługi. Myślimy, że w ten sposób dostarczymy dobrej zabawy zarówno nowym graczom jak i weteranom.
3. Niektórzy uważają, że Lineage II jest traktowane jak beta do Aiona lub Lineage III. Ostatnio było wiele rozwiązań podobnych do tych z Aiona. Czy to prawda? Czy NCsoft chce przetestować rozwiązania z Aiona jeszcze przed wyjściem tej gry?
Ostatnie update'y w Lineage II są naturalnym rozwinięciem gry. Zrobiliśmy je z myślą o nowych graczach, a także by zaoferować coś nowego i ekscytującego obecnym graczom. Update'y nie powinny być porównywane do innych gier lub traktowane jako przegląd czy test innych gier.
4. Panuje powszechne przekonanie, że pieniądze zarobione przez Lineage II są wykorzystywane do finansowania innych gier NCsoftu. Czy to prawda? Dlaczego nie zainwestujecie tych pieniędzy w polepszenie waszych usług (zwłaszcza cierpiących na braki kadrowe zespołów: odpowiedzialnych za stronę internetową, Community Managerów, GMów).
Nie mogę roztrząsać szczegółów finansowania i budżetowania Lineage II, ale mogę wyjaśnić, że reinwestujemy zarobek z L2 z powrotem w grę. Ludzie mogą nie zauważać wielu aspektów gry, kiedy myślą o kosztach utrzymania MMO. Zakupy, jakie nasi gracze robią, zdecydowanie pozwalają Lineage II kontynuować dostarczanie fajnego i ekscytującego świata online dla jego graczy.
LINEAGE II
1. Czy opłata za transfer postaci na inny serwer nadal będzie tak wysoka? Czy rozważycie możliwość zmniejszenia jej? W końcu jest to funkcja użyteczna dla wszystkich graczy, bo pomaga utrzymać sensowną populację na serwerach.
Obecnie nie mamy w planach zmiany opłat za nasze usługi na koncie.
2. Planujecie zrobić coś z botami i nielegalnymi programami? Czasem nie wystarcza masowe banowanie, a i wtedy wielu cheaterów nie ponosi kary. Oprócz tego, jest zbyt wiele zbotowanych wysokolevelowych postaci. Dlaczego banowanie tak wolno przebiega?
Nie mogę omawiać szczegółów pracy naszych GM, ale mogę zapewnić, że ekipa ciężko pracuje nad identyfikowaniem graczy łamiących umowę użytkownika i karaniem ich. Ekipa spędziła dużo czasu na sprawdzaniu różnych metod wybierając najbardziej skuteczną w radzeniu sobie z takimi graczami. GM będą wciąż korzystali z raportów graczy, jak również innych metod zapobiegawczych, identyfikując tych, którzy korzystają z automatycznych programów by podjąć przeciwko nim odpowiednie kroki.
3. Planujecie kolejne połączenie serwerów?
Nie mamy aktualnych planów na łączenie istniejących serwerów.
4. Niektórzy gracze chcieliby by zmieniono strefy czasowe pewnych serwerów północnoamerykańskich na europejskie, ponieważ większość graczy pochodzi z Europy. Rozważaliście to? Posiadacie jakiekolwiek statystyki dotyczące jak wielu Europejczyków gra na północnoamerykańskich serwerach?
Nie mamy żadnych planów zmiany czasów serwerów lub stref czasowych naszych serwerów.
5. Myśleliście o zwiększeniu współczynnika EXP/SP do stałej wartości, jak to się ma na PTS?
Nie palnujemy zwiększenia współczynnika EXP i SP do poziomu serwera testowego. Mimo to, niektóre ze zbliżających się eventów mogą mieć zbliżony efekt.
6. Jaki będzie maksymalny możliwy poziom postaci? Chodzą pogłoski, że będzie to 90, ale nie mam pewności.
Obecnie nie mamy planów zmieniać maksymalnych poziomów dla głównej klasy (85) lub subklasy (80). Będą obowiązywać jeszcze przez jakiś czas.
7. Jak zapewne wiecie, istnieje archetyp koreańskiego gracza - określamy ich w naszej społeczności jako gracze "no life". Wielu użytkowników myśli, że wysokolevelowy content Lineage II jest tylko dla graczy "no life" lub botów. Czy NCsoft zmieni styl grania L2? Czy zwykłym graczom łatwiej będzie zdobyć najlepsze przedmioty lub najwyższe poziomy?
W Gracii część 1 wprowadziliśmy system Vitality, który pozwala szybciej zdobywać poziomy. Ciągłe update'y do systemu Vitality usprawniły go i dały największy przyrost w szybkości levelowania w historii Lineage II. W przyszłych update planujemy kolejne ulepszenia do systemu Vitality, jak również do systemu Adventurer's Buff.
8. Czy możemy spodziewać się więcej eventów dla Europy i USA? Czy ulepszycie również nagrody w questach?
Tak. Będzie więcej eventów dla Europy/USA, a nagrody będą zmieniane zgodnie z waszymi sugestiami. Będzie też wiecej eventów, które będą nagradzały Vitality.
NCSOFT WEST I NCSOFT KOREA
1. Słyszeliśmy, że byłeś ostatnio w NCsoft Korea. Masz jakieś info, które możesz przekazać graczom? Czego możemy się spodziewać?
Wróciłem kilka tygodni temu. Będąc w Korei, mogłem dowiedzieć się wiele na temat przyszłego update oraz kierunku rozwoju po nim. Naprawdę chciałbym podzielić się emocjami z rzeczy, które są dla was przewidziane w przyszłości, ale proszę zrozumcie, że jest jeszcze za wcześnie by ujawniać przyszłe plany i treści. Chciałbym wam powiedzieć, że bardzo ciężko pracujemy nad kolejnym update oraz wieloma dodatkami krótko po nim.
2. Większość update'ów jest tworzona dla koreańskich graczy. Czy zmieniło się coś po utworzeniu NCsoft West? Mimo wszystko, koreański i zachodni styl grania znacznie się różnią.
Ze względu na potrzebny czas na lokalizację gry za granicą, Korea wcześniej aktualizuje grę. Nie znaczy to, że są one robione tylko pod koreańskich graczy. Zespół deweloperski przegląda sugestie graczy ze wszystkich rejonów. Zachodni styl grania miał wpływ na dyskusje o zmianach, które dokonaliśmy dla polepszenia doświadczeń nowych graczy. Przedstawiliśmy system Vitality, jak również wiele usprawnień do Newbie Guide i buffów Adventurer's Guide, żeby móc ulepszyć zdobywanie poziomów. Zmieniliśmy również koszty teleportów żeby pomóc nowym graczom wejść do gry. To są tylko małe przykłady, które wspierają zachodnich graczy Lineage II w sposób, którego nie było w przeszłości.
3. Lineage II jest grą dostępną 24/7 zarówno dla Europejczyków i Amerykanów. Mimo to, GM i CM pracują od 9 rano do 5 popołudniu czasu CT od poniedziału do piątku (wykluczając święta), zostawiając zarówno grę jak i forum nieobsługiwane. Kiedy to zmienicie? Bardzo ważne jest by gracze mogli otrzymać pomoc, kiedy jej potrzebują.
Posiadamy personel dostępny 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu, żeby mógł radzić sobie z nadchodzącymi prośbami pomocy oraz petycjami wewnątrz gry. Oprócz tego, wielu członków ekipy Lineage II sprawdza cyklicznie różne rzeczy także poza pracą. Podczas gdy mamy dostępnych ludzi cały czas, niektóre z nagromadzonych ticket'ów potrzebują więcej czasu niż inne. W celu zmniejszenia czasu czekania na pomoc, dodaliśmy ostatnio więcej osób dla czasu wolnego.
ZAKOŃCZENIE
Co chciałbyś powiedzieć Polskim graczom?
Dziękuję bardzo za wsparcie Lineage II. Wierzę w tą grę i mam pasję dla niej, dlatego pragnę dzielić się tym ze wszystkimi graczami. Nie jestem pewien czy to będzie możliwe, ale chciałbym kiedyś odwiedzić Polskę.
|