Ech, ech - to wszystko jest w opisach skilli. Wasze zgadywanki przypominają mi moje w rosyjskiej OB, z tym że znajomość tego języka była o wiele niższa.
Najważniejsze info o Mistyku:
Kontakt Umysłów (Mind Link) -> działa na pojedynczego moba i pozwala używać niektórych skilli jak Sobowtór (Twin) i
Wymazanie Pamięci (Erase Memory) które bez Kontaktu działać nie będą; przywraca połowę many za skilla, no i daje możliwość użyć raz na Kontakt jednego z trzech skilli, dostęp do których uzyskujemy po rozpoczęciu Kontaktu; są to:
- Destruction Consciousness (Zniszczenie Świadomości) - Silne obrażenia astralne (Z)
- Paralysis (Paraliż) - blokuje podjęcie jakiejkolwiek akcji na 4 sekundy (X)
- Astral Desiccation (Astralny Drenaż) - DoT na 5 sekund (C)
Wyczulone Zmysły (Sensitive Perception) - buff na 30 sekund umożliwiający natychmiastowy Kontakt Umysłów. Pojawia się zazwyczaj po kilku użyciach
Szoku Psychicznego (Psyche Shock), o wiele szybciej zaskakuje w trakcie trwania Kontaktu Umysłów, ale poza kontaktem też ma szansę się pojawić, chociaż mniejszą. Jeżeli w trakcie trwania Kontaktu użyjemy skilla typu fatality, automatycznie kończącego kontakt (jakim jest np Wymazanie Pamięci), a mieliśmy już na sobie ten buff, to jego licznik pozostanie niezmieniony. Jeżeli zaś go nie użyjemy to licznik Wyczulonych Zmysłów się zresetuje po zabiciu mobka i będziemy mieć pełne 30 sekund na jego wykorzystanie.
Stres (RU) - Mental Overload (EN, Przeciążenie Umysłu) - debuff pojawiający się po użyciu niektórych skilli. Powoduje obniżenie Inteligencji i Intuicji/Percepcji (rozbieżność w tłumaczeniu en) o tyle punktów ile mamy punktów Stresu na sobie. W początkowych poziomach możemy zaobserwować pojawienie się Stresu po użyciu jednego skilla z trójki: Zniszczenie Świadomości, Paraliż, Astralny Drenaż. W przyszłości możemy sobie wziąć Wstrząs (Shock), skill mający możliwość przekazania naszego Stresu przeciwnikowi.

Ogólnie Mistyk jest niezłym dps-em w początkowej fazie gry. Nie wiem jak z tym jest później, ale skoro wszyscy twierdzą że dps-em w endgmae jest Mag, to pewnie Mistyk traci na znaczeniu.
W każdym razie do pierwszej instancji (dla Imperium to XAES, lv10; Liga pewnie też będzie mieć coś podobnego) przydaje się mieć po jednym punkciku w
Tarczy Umysłu (Mental Shield) i w
Transie (Trance). Ponieważ dobrze prowadzony Mistyk strasznie szybko przebija w początkowej fazie aggro pozostałych członków drużyny, Tarcza umożliwi nam utrzymanie się przy życiu dopóki ktoś nie ściągnie z nas tego aggro.
Trans, który odnawia całkowicie manę (lv1: 10sek poza walką, 20sek w walce) jest totalnym must-have nie tylko do instancji, ale też do PvE. Skill ten umożliwia nam nieprzerwaną walkę z bossami - można odnowić manę i kontynuować, a biorąc pod uwagę, że z niektórymi bossami walka może trwać 10 minut i więcej, to te 20 sekund co jakiś czas jest mikroskopijną stratą w połączeniu z możliwością nieprzerwanego ataku. Przy PvE z tym skillem możemy zapomnieć o konieczności kupowania mana-potów

Trochę sporo wyszło tych "najważniejszych o Mistyku"

Pisałam już o nim dużo na naszym forum, jako że ten archetyp najbardziej mi chyba przypasował ze wszystkich, ale nie będę robić kopiuj-wklej własnych tekstów jak mi to zasugerowano, gdyż nie lubię odstawiać chałtury. Wolę napisać indywidualną esencję, niż przekopiować tonę tekstu. A w tym przypadku wyszła mi nawet spora rozprawka, mimo że zamierzałam krócej

Plus info zostało zaktualizowane o nowe spostrzeżenia i zależności, co tym bardziej skłania mnie do indywidualnych opisów a nie do klonowania