Zadania Wiedźmy - PoradnikW poniższym poradniku postaram się ułatwić graczom Rappelza zrobienie serii zadań, które rozpoczynają się na 50 poziomie i ciągną do 88

Dlaczego warto robić te zadania? Z trzech powodów:
- Doświadczenie za późniejsze zadania z bossami poraża (po rozpoczęciu robienia zadań na 70 poziomie kończymy je robić na 88)
- Nagrody za zadania robią wrażenie ( R3, R4, R5 kolczyki, R3, R4, R5 buty i rękawiczki do wyboru, pusta karta Wilka, do wyboru pusta karta Nagi, Anioła, Gnolla i Centaura, rzadkie pierścienie R3 i R4, pierścienie R5, dostępne tylko z tych zadań zbroje R4 i R5 dodające ciekawe efekty kiedy nasza postać jest atakowana)
- Zabawa jest przednia!

W celu rozpoczęcia cyklu zadań musimy mieć 70lv (tzn początkowe zadania wymagają tylko 50lvla, zaś te od punktu III, dające najwięcej EXPa, - 70lv)
Zadania dostępne od 50 poziomu1) Początek. Wpierw musimy udać się do Urzędnika Gildii w Rondo i zapytać ją o czerwonowłosą dziewczynkę. Powie nam on (w sumie to ona), że dziewczynkę możemy odnaleźć na Karmazynowej Farmie (na zachód od Rondo) tak więc tam się kierujemy. Być może jest także opcja rozpoczęcia cyklu zadań u Urzędników Gildii w innych miastach oprócz Rondo, ale osobiście tego nie sprawdzałem.
2)Zadania u Czerwonowłosej Dziewczynki.Kiedy już oddamy zadanie dziewczynce bierzemy zadanie od wilka stojącego obok niej (nigdy nie chcieliście się poczuć jak Dr Dolittle?

). Zabijamy żółwie tak jak każą nam w zadaniu i je oddajemy. Dostajemy za to 3 przedmioty, które dają nam 3 szansy na wzięcie kolejnego zadania. Oto co należy zrobić w celu dostania kolejnego zadania (wiem, że znowu możecie wziąć to samo zadanie u wilka, ale chodzi o inne):
- W dialogu z wilkiem wybierz dolną opcję
- Dalej i "Usuń Ostrze"
- Wilk cię ugryzie i pojawi ci się komunikat o oszołomieniu
- Póki trwa oszołomienie musisz szybko kliknąć na dziewczynkę, wybrać opcję "Usunięte Ostrze" i szybko Dalej. Jeśli oszołomienie minie przed tym, w opcjach dialogowych czerwonowłosej nie będzie dostępnego nowego zadania i musisz powtarzać w/w czynności jeszcze raz.
Kolejnym zadaniem jest zbieranie niebieskich latających erm.. głazów na Karmazynowej Farmie. Na jego wykonanie mamy 4 minuty, ale jeśli nam się nie uda, wystarczy się poddać (Opcja "Poddaj się" w oknie zadań), wziąć zadanie jeszcze raz i do zebrania będziemy mieli tylko tyle głazów ile nam brakowało do ukończenia zadania za pierwszym razem. Głazy, które mamy za zadanie zebrać pojawiają się tylko w 3 miejscach na Farmie. Mam na myśli te 3 poorane obszary ograniczone drewnianymi płotkami w odcieniu nieco ciemniejszej czerwieni niż pozostały teren. Polecam biegać między nimi

Następne zadanie to zabawa z teleportami. Zapewne nie trudno było zauważyć dwa snopy światła wystrzeliwujące z ziemi na Karmazynowej Farmie przed chatą dziewczynki i wilka. To są teleporty, o których mowa. W tym queście chodzi o to, żeby poprawnie wybrać 3 razy teleport. Polega to na czystym szczęściu i cierpliwości. Z dwóch teleportów zawsze działa tylko jeden. Który pytacie? Otóż jest to losowe. Czynny teleport zmienia się co kilka, kilkanaście sekund i trzeba mieć po prostu szczęście. Tak jak mówiłem - poprawny teleport musimy wybrać trzy razy pod rząd. Kiedy już nam się uda, trzeci teleportuje nas do Lasu Wróżek, gdzie musimy odnaleźć kolejny przedmiot. Jest to pomniejszona wersja głazu z poprzedniego zadania, który znajdziemy przed wodospadem w północno-zachodniej części Lasu.
Dalej trzeba pozyskać przedmioty z niebieskich wróżek, które odradzają się trochę na południowy-wschód od domku dziewczynki, trochę na północ i kawałek na wschód (za każdym razem przed drewnianym płotkiem). Czasu na to zadanie mamy aż nadto - 9 minut. Wróżki odradzają się ciągle w tych samych miejscach w grupach po 5, czy 6 więc wystarczy biegać między spotami (miejscami) i je ubijać aż uzbieramy to czego potrzebujemy.
Następne zadanie to ubicie Akolitów, którzy znajdują się za Karmazynową Farmą. Należy przejechać ją w kierunku zachodnim i po wyjechaniu na zielony grunt jechać cały czas prosto (przez trawniczek na ścianę). Pod tamtą ścianą odradzają się się dwa gangi Akolitów.
Kolejne zadanie będzie polegało na tym samym, ale w większej ilości. Najłatwiej jest zorganizować party (drużynę) z innymi ludźmi robiącymi te zadania - wtedy jest o wiele szybciej i sprawniej oraz spada ryzyko śmierci.
Zadania dostępne od 70 poziomu3) Zadania u Urzędników Gildii.Kiedy już zrobimy wszystkie zadania u dziewczynki, będziemy musieli ubijać Akolitów obok miast. Tutaj jednak należy mieć conajmniej 70 poziom. Inaczej te zadania są dla nas niedostępne.
W każdym bądź razie teleportujmy się do Horyzontu, Laksy lub Katan (kolejność jest dowolna, i tak będziemy musieli zaliczyć wszystkie 3 miasta) i u Urzędnika Gildii weźmy zadanie dotyczące Akolitów. W Katan ten NPC
* jest na południu miasta, a Akolitów znalazłem wokół Jeziora Messia. W Laksy NPC jest w mieście na górze na lewo od schodów, zaś Akolici są chociażby za małymi Centaurami jeśli wyjedziemy z Iglicy Laksy na zachód i będziemy jechać przed siebie. W Horyzoncie Akolici są za mostem i biegają wokół Kuraczy, a Urzędnik Gildii jest naprzeciwko Kupca w południowo zachodniej części miasta.
Po zaliczeniu zadań w tych trzech miastach udajemy się do Rondo w celu porozmawiania z tamtejszym Urzędnikiem Gildii. Od niej także bierzemy zadanie z Akolitami, rozprawiamy się z nimi na wschód od Rondo i bierzemy kolejne zadanie.
4) Bossy.Zadań z tej grupy nie zrobimy bez pomocy wysoko lvlowych graczy (chyba, że sami nimi jesteśmy;)). Generalnie jeśli skończyliśmy questy z Akolitami to poradnik nie będzie już dalej potrzebny bo wszystkich informacji dostarczą nam NPCowie (ba! Nawet nas będą teleportować na spoty!). Także pominę wszystkie pośrednie questy za 1m-3m expa bo nawet ich nie pamiętam (sporo ich jest) i przejdę od razu do głównego dania, czyli bossów. Zwróćcie uwagę na Doświadczenie, ilość PP i nagrody

I.
Wiedźma - 76 [**]. Przywołuje Akolitów, ma obszarową umiejętność, która w sekundę zabijała moje obie wróżki (80+lv), a mojego Maga Bitewnego zostawiała z PŻ na pograniczu czerwonego i pomarańczowego. Jakby nie zwracać uwagi na Akolitów i mocnego obszarowego skilla (umiejętność) to siłą można tego bossa porównać do 80lv [**] bossa w cv.
http://yfrog.com/0crappelzscreen00000186jII.
Hektor - 86 [**]. Znajduje się w Stosach, gdzie przy okazji aż roi się od Akolitów. Grupa tych małych gnomów zabiła mnie w ułamku sekundy tak więc przed przystąpieniem do mordowania bossa radzę znaleźć miejsce bez nich i tam go zaciągnąć. Nie ma żadnych skilli aczkolwiek jego uderzenia są potężne.
http://yfrog.com/bhrappelzscreen00000195jIII.
Wiedźma Absolutna - 104 [??]. Oto i nasza kochana Wiedźma, wokół której kręci się cała fabuła Rappelza. Posiada obszarową umiejętność, który działa podobnie do Deszczu Meteorytów Maga Chaosu, z tym, że powoduje oszołomienie zamiast strachu. Boss dość ciężki aczkolwiek ja tego nie odczułem, jako że byłem w drużynie z kilkoma graczami R6 i to zasadniczo oni odwalili całą robotę.
http://yfrog.com/n8rappelzscreen00000197jTak wygląda umiejętność Wiedźmy Absolutnej, o której mowa:
http://yfrog.com/0frappelzscreen00000199jŻyczę wszystkim powodzenia i satysfakcji z lvlowania robiąc opisane przeze mnie zadania!
* NPC, z ang. Non-Player Character, czyli postacie stojące w miastach z pomarańczowymi nickami nad głową, którzy świadczą nam pewne usługi
UWAGA! KOPIOWANIE BEZ ZGODY AUTORA (tj mnie) ZABRONIONE!