„Jak stać się prawdziwym wojownikiem!?” by Immal© Poradnik dla początkujących
Witaj podróżniku! Nazywam się Immal! Widzę, że nie jesteś zbyt potężnym wojownikiem... Czy wiesz gdzie jesteś? Nie? A więc chodź ze mną, a ja oprowadzę Cię po pełnym przygód świecie Rappelz!1. Jak stworzyć postać?Pierwsze co musimy zrobić to założyć konto na stronie http://pl.rappelz.gpotato.eu i pobrać grę. Już to zrobiłeś? Dobrze! Przejdźmy dalej.W świecie Rappelz żyją trzy ludzkie rasy:- Gaia „rasa neutralna skupiająca się na ofensywie oraz magii natury”,
- Asura „rasa ciemności skupiająca się na unikach i szybkości”,
- Deva „rasa światła skupiająca się na defensywie i leczeniu”.
Pamiętaj wybór po której stronie staniesz jest najważniejszy i nieodwołalny!

Po wybraniu rasy przyjdzie czas na nadanie postaci imienia* oraz ustalenia wyglądu bohatera.
* Pamiętaj, że imię musi być zgodne z regulaminem!
I w ten oto sposób dołączyłeś do zadziwiającego, pełnego przygód świata rappelz!
2.Powolne początki.Wkroczyłeś do świata Rappelz, więc zapomnij o swojej przeszłości! Teraz jesteś adeptem, rób co mówię, a wkrótce zostaniesz prawdziwym wojownikiem.
Twoje pierwsze zadanie to osiągnięcie 10 poziomu oraz 10 PozP. Zaraz... zaraz nie tak szybko, najpierw wytłumaczę Ci podstawy. Aby zdobyć poziom potrzebujesz doświadczenia, a więc musisz zabijać bestie grasujące po świecie Rappelz. Do dzieła! Pokonaj swoją pierwszą bestię!
Dobrze, dostałeś Exp (doświadczenie) oraz PP. ! PP – punkty profesji, możesz za nie wykupywać skille (umiejętności) oraz PozP (Poziom Profesji) Masz już wszystkie informacje potrzebne do wykonania mojego zadania, więc ruszaj!! Pamiętaj o wykonywaniu zadań od moich przyjaciół z Wyspy Adeptów i całego świata Rappelz! Dzięki nim dowiesz się więcej niż ja Ci mogę powiedzieć o tej krainie!
3. Pierwsza Zmiana Profesji.Gratuluję. Teraz przyszedł czas wyboru! Czas na zmiany! Czas na pierwszą zmianę profesji!
Udaj się do Doradcy profesji na Wyspie Adeptów, podobno ma ona dla Ciebie zadanie. Wykonaj je i wróć do mnie.
Dobrze! Teraz czas na wybór. W zależności od wybranej przez Ciebie rasy dostaniesz 3 całkiem różne profesje do wyboru. Oto możliwości:
Wspaniale! Gratuluję Ci wyboru profesji! 4. Nowy przyjaciel.
Opowiem Ci teraz co nieco o oswajaniu besti.
Na początek przedstawię Ci bestie, które mogą posiadać gracze Rappelz, są one podzielone na sześć grup.
Oto one:
-podstawowe: żółwian, kurzak, pantera,
-pospolite: szkielet, czerwona wróżka, niebieska wróżka, ork, yeti, syrena, ośmiornica, wilk
-niespotykane: harpia, mroczny jednorożec, biały jednorożec, jastrzębiec, salamandra
-rzadkie: anioł, centaur, gnoll, naga,
-ekstra: dżin, cerber
-unikalne: biały smok, mistyczny koala.Dużo, prawda? Na początek wystarczy podstawowy chowaniec.
Teraz powiem Ci co potrzebujesz aby oswoić bestię.
Musisz posiadać pustą kartę bestii:

oraz zaznaczone umiejętności:

Jeśli już je zdobyłeś to znajdź bestie pasującą do twojej karty i użyj umiejętności Oswajanie bestii, następnie zabij potwora. Pamiętaj nikt nie może pomagać Ci w biciu! Jeśli oswajanie się uda w ekwipunku znajdziesz bestię, jeśli nie, próbuj dalej. ; ]
5. Czas na ekwipunek.
Mam dla Ciebie kolejne zadanie! Musisz Jak najszybciej wbić 20lvl. Czekają na Ciebie kolejne przygody!
Jesteś gotowy? Dobrze! Osiągnąłeś 20 poziom, więc automatycznie zyskałeś dostęp do czatu!*
Oto moje wskazówki:
- Wstaw „!” przed tym co zamierzasz napisać, a usłyszy Cię cały serwer!
- Wstaw „#” przed tym co zamierzasz napisać, a usłyszą Cię wszyscy członkowie grupy!
- Wstaw „%” przed tym co zamierzasz napisać, a usłyszą Cię wszyscy członkowie gildii!
- Wstaw „$” przed tym co zamierzasz napisać, a użyjesz czatu handlowego!
Widzę, że bardzo Cię to zaciekawiło, lecz to nie wszystko! Nauczę Cię teraz ulepszać broń oraz elementy zbroi.
Są 3 sposoby na ulepszanie zbroi/broni:
a) Poprzez podnoszenie poziomu,
b) Poprzez zaklinanie kostkami,
c) Poprzez wkładanie klejnotów dusz.Po kolei, najpierw Podnoszenie poziomu.Aby podnieść poziom zbroi/broni zakładamy ją i udajemy się do kowala:

Wybierz przedmiot, który chcesz ulepszyć:

Uploaded with
ImageShack.usI tak w kółko, dopóki przedmiot nie osiągnie zadowalającego nas poziomu.
!Podczas ulepszania u kowala przedmiot nie może ulec zniszczeniu jednak podczas zaklinania kostkami zawsze jest szansa na „spalenie” broni/zbroi!!!
Teraz czas na zaklinanie kostkami!
Aby ulepszyć broń na +1 potrzebujemy kostki uderzenia, a w przypadku zbroi kostki obrony.!Kostka oraz przedmiot MUSZĄ być tego samego stopnia!Zobaczcie jak to wygląda w praktyce:

Kliknij wybierz i voila!

Teraz czas na ostatni sposób – Wkładanie do broni/zbroi klejnotów dusz.
Aby w ten sposób ulepszyć przedmiot potrzebujemy kamienia dusz oraz Gliptyka (NPC w każdym mieście)
Oto przykładowe klejnoty dusz:

Uploaded with
ImageShack.usTeraz posłuchaj co gliptyk ma do powiedzenia w sprawie klejnotów dusz:

By umieścić klejnot w wyposażeniu wybieramy opcję „Osadź Klejnoty” u gliptyka.
Następnie robimy tak:

Potwierdzamy i gotowe!
A oto efekt końcowy naszych ulepszeń:
6. Lochy.
Gratulacje! Jesteś już prawdziwym wojownikiem. Teraz czas na moją ostatnią naukę...
Chciałbym Ci opowiedzieć o miejscach bardzo niebezpiecznych, miejscach w których samotna wyprawa często kończy się tragicznie... te miejsca.. to.. Lochy!
Na początek Arid. Na tej mapce „x” to okolice Arid a czerwona kreska to najszybsza i najbezpieczniejsza droga do tego miejsca.
Arid to loch, więc na razie sam, bez potężnego chowańca lub silnej drużyny nie dasz rady.
Ale nie obawiaj się! Nauczę Cię jak stworzyć drużynę!
Najpierw musisz otworzyć okno czynności i wybrać zaznaczoną ikonę:
a) Stwórz drużynę
b) Zaproś do drużyny
Teraz wybierz nazwę dla drużyny. Jeśli będzie poprawna zobaczysz takie okienko:

Po kliknięciu na białą strzałkę, pojawią się opcje drużyny. Polecam ustawienie losowej dystrybucji.
Drogi uczniu znasz już podstawy rappelz, reszty dowiesz się od innych graczy oraz od NPC..
A tymczasem.. nastał czas pożegnania.. jesteś już odważnym wojownikiem i nie potrzebujesz mnie... Ruszam więc! Powodzenia uczniu! –Zaczekaj!!!- Krzyknął uczeń, ale było już za późno... Wielki Immal rozpłynął się w ciemnościach...I tak oto kończy się moja historia. ; ] Mam nadzieję, że się podobało i pomogło nowym graczom rozpocząć zabawę z rappelz!
Pozdrawiam Immal©
Nieuprawnionym osobom zakaz kopiowania tekstu bez zgody twórcy (tu Immal)