Jak zarabiać pieniądzę w Rappelz? - PoradnikI. FarmienieZabijanie ogromnej ilości mobów (potworów) w jednym miejscu w celu wydropienia z nich jak największej ilości przedmiotów (w tym kart chowańców).
Opłaca się szczególnie od mobów 90+, gdyż wtedy zaczynają wypadać karty Jednorożców, Jastrzębców, Salamder i Harpii, które w zależności od serwera kosztują różnie lecz rzadko kiedy poniżej 10kk (milionów).
Najlepsze klasy do farmienia to Mroczny Łowca, Łucznik, Czarnoksiężnik, Mag Chaosu, Kapelan i Kapłan z racji na dystansowe i niemałe obrażenia.
II. Ulepszanie i sprzedawaniePrzedmioty ulepszone z reguły są droższe niż koszty własnoręcznego kupienia "czystego" przedmiotu i jego ulepszenia. Z tego właśnie względu opłaca się je ulepszać i sprzedawać. Z małym kapitałem początkowym możemy kupować "czyste" przedmioty u NPCa lub w Domu Aukcyjnym (taniej niż u NPCa), ulepszać u Kowala i za pomocą Kostek oraz sprzedawać.
III. Ulepszanie kart na +2 i wyżejZapewne zauważyliście, że karty +2 i wyżej są więcej warte od tych +1. Tyczy się to dość rzadkich i często używanych kart, np Błogosławieństwa Żywotności, Inteligencji, Siły i Wiedzy. +1 sprzedawane są z reguły (ceny na Serafinie z dnia 25.07.2010) po 2.5kk, zaś +2 chodzą już po około 8kk. Choć przyjmuje się, że szansa udanego ulepszania karty na +2 to około 50%, z własnego doświadczenia wiem, że tutaj bardziej liczy się nasze "przeczucie" podpowiadające nam, czy mamy dobry, czy zły dzień. Kiedy miałem farta potrafiłem osiągnąć sukces ulepszając siedem spośród ośmiu kart, zaś odrobina pecha i paliły się wszystkie. Nie mniej jednak jeśli mamy Przechowalnię zasypaną niepotrzebnymi kartami i pod dostatkiem Kostek Umiejętności - warto spróbować!
IV. Levelowanie chowańcówTen sposób dostępny jest tylko dla przywoływaczy, gdyż ich chowańce dostają po 150% doświadczenia jeśli są przywołane, zaś 10% gdy tylko sobie leżą w Szyku Bestii. Nie jest problemem dla R6 (120+) przywoływacza kupienie fresh (1lv) chowańca i wylvlowanie go na 80lv.
Najlepsze (i jedyne) klasy to Opiekun Zwierząt, Mag Bitewny i Przywoływacz (chociaż w tym przypadku idzie to wolniej niż u tych dwóch poprzednich).
V. Sprzedawanie przedmiotów z WydarzeńPowszechnie stosowana taktyka. Jeśli w czasie wydarzenia możemy zdobyć przedmioty permanentne (bez limitu czasowego) opłacalną metodą jest skupiać je (kupować póki są tanie), przechowywać w Przechowalni aż ponownie zyskają na wartości (okres kilku miesięcy) i wtedy sprzedawać. Jest to sposób dla dość cierpliwych graczy.
UWAGA! ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ ZGODY AUTORA (tj mnie)!To by było na tyle, idę grać. Życzę wszystkim powodzenia!