wizards101
wizards101
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: (Crafting) Skills  (Przeczytany 3202 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mob-slayer
**
Reputacja +3/-0
« : Wrzesień 08, 2007, 08:42:12 »

Witam

Chciałbym dowiedzieć się co nieco o skillach. W teorii skille się wykupuje, rozwija itd. jednak w praktyce już jest trochę gorzej. Przeszukując poszczególne NPC i wykonując dostępne questy natknąłem się na NPC o nazwie Elder, który skierował mnie do czterech następnych celem rozeznania się w wśród czterech dostępnych cech: Blacksmith, Jeweller, Tailor i Pharmacist. Po rozmowie z poszczególnymi NPC dostałem od każdego po jednej części armora, które w rezultacie stworzyły fajny set, jednak skille nie uległy zmianie. Wróciłem zatem do Eldera i znalazłem opcję "Learn Craft Skills". Kliknąłem, otworzyło się okienko, lecz z pustymi slotami. Rozwinąłem "drzewko" skilli i znalazłem m.in. informacje, jakie skille są dostępne dla mojej postaci, od którego poziomu, i co który poziom zwiększa się ich lvl, ok, wszystko jasne, ale gdzie mam tego dokonać, aby przykładowo zwiększyć poziom skilli, które miałem od początku?
Po rozmowie z Elderem pojąłem, że muszę zdecydować się na cechę skilli, czyli Blacksmith, Jeweller, Tailor lub Pharmacist. Wiem, że np. Blacksmith produkuje bronie i strzały, Tailor - zbroje, Pharmacist - mikstury, a Jeweller bodajże ozdoby (biżuterię - dop. Króliczek), jednak która cechę wybrać? Co jest najsensowniejszym wyborem? No chyba, że to bez znaczenia. W każdym razie po wybraniu danej cechy, czyli wykonaniu questa u wybranego NPC można otrzymać książkę skilla/skilli, ale właśnie... wszystkich czy wybranych skilli? Czy to działa jak w Lineage2, że po zakupie/otrzymaniu książki trzeba wrócić do Eldera, aby skilla się nauczyć?

Ogólnie prosiłbym o jakieś jasne "How to learn skills for dummies" Uśmiech

Poprawione nazwy, żeby zgadzało się z wersją MY-EN
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 16:40:01 wysłane przez Króliczek » Zapisane
Mob-slayer
**
Reputacja +4/-0
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2007, 10:37:35 »

Możesz nauczyć się wszystkich skilli craftingu, choć z pewnością trudno będzie je wszystkie równomiernie rozwijać za względu na ograniczoną liczbę punktów sp - które w końcu używasz też do rozwoju zwykłych skilli. Ja bym wybrał 1-2 na początku i ewentualnie potem "dolevelował" pozostałe (ale wówczas jest trochę biegania za składnikami, które lecą z niskopoziomowych mobów a nie z wysokolevl, jeśli robisz 1 lvl craftu). Innymi słowy, te 1-2 najlepiej rozwijać systematycznie korzystając z dostępnych na bieżąco składników - resztę sprzedając.

Najczęściej wybiera się, co zrozumiałe, crafting armoru i crafting broni. Broni mamy mniej do wyboru, choć to zależy od klasy - jeśli grasz Wuxią używającym dwóch różnych broni, to trochę większy masz wybór. Natomiast elementow zbroi jest kilka. Dużo zależy od buildu, który wybrałeś. Jeśli ważna jest w nim zbroja a mniej broń, to skupiasz się na pierszym, potem drugim, itp., itd. Ja np. mam buid max-dmg fox i dla mnie najważniejsza jest jednak broń.

Umiejętności craftingu wykupuje się u Eldera - chyba do 4-5 poziomu, potem jakoś inaczej, info jest na forach gry... Aby jednak wykupić skill na 1 poziomie, musisz zrobić quest zadany przed danego npca, czyli Tailora, Blacksmitha, itd. Daje książkę i idziesz do Eldera z nią. Potem craftując dobijasz następny level i idziesz do Eldera...

Aha, przy tych pierwszych questach, nazwy przedmiotów które chcą npce, nie pokrywa się z tymi faktycznymi. Już nie pamiętam dokładnie, ale np. Tailor chce po prostu drewno (pniaki drewna można znaleźć tu i ówdzie). Musisz mieć do kopania surowców coś co wygląda na kilof... do kupienia u Merchanta, za 2000 gold.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 01:56:37 wysłane przez Króliczek » Zapisane

Administrator
Bot Train
Reputacja +97/-3
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2007, 12:18:22 »

Widzę, że trzódka PW zaczyna się rozrastać. Bardzo fajnie, oby tak dalej i raalfi będziesz miał kategorię.

Pzdr!

Mob-slayer
**
Reputacja +3/-0
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2007, 16:48:26 »

Ok, to mi nieco rozjaśniło Mrugnięcie Ogromne dzięki.

Wracajać tylko do zwykłych skilli, z którymi też miałem problem, okazało się, że w mieście (miastach) znajdują się NPC, które mają w nazwie profesję danej postaci (np. Yu Mang Master czy Yu Ling Master). Dodam do tego jeszcze, że wymagane wręcz jest robienie questów, w sumie to jest świetna forma rozrywki, ponieważ expi się robiąc questy, a nie odwrotnie. Zmierzam do tego, że jeden z questów, bodajże na 9 poziomie, jest questem zmiany profesji i należy go wykonać, aby mieć możliwość uczenia się nowych skilli. Poza tym niektóre questy oferują w nagrodę świetny sprzęt. Dlatego radzę wykonywać wszystkie możliwe questy, dzięki temu nie przeoczymy tego najważniejszego. Z resztą system informacji o questach jest tak przyjazny, że nie powinno być większych problemów.
To tak gwoli wyjaśnienia, bo może kogoś gra zachęci i też będzie miał ten problem Mrugnięcie
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2007, 01:55:04 »

Odświeżę troszkę temat, w kwestii skilli do craftingu. Omówię je co nieco.

Blacksmith - produkcja broni wszelkiego rodzaju.
Jeweller - produkcja biżuterii (naszyjniki, pierścienie, amulety) moim zdaniem mało przydatne, to są chyba najczęściej dropiące części ekwipunku.
Pharmacist - produkcja różnych mikstur (dodających określony żywioł do ataków) mikstur hp i mana, czy na zwiększenie szybkości, oraz hierogramów - dodających określona wartość do ataków fizycznego, magicznego lub do obrony fizycznej i magicznej. Uwaga! Do levelu 20, oznacza, że mogą tego używać postacie do 19 włącznie. Itd.
Tailor - produkcja tunik, lekkich i ciężkich zbroi. Nie może produkować fashion items.

W przypadku pharmacist na I levelu można robić "używki" dla osób o lvl 1+ albo 10+. Na IIgim levelu - wymagany poziom postaci: 30. III - 45. Rozpiętość levelowa jest o wiele większa, niż w przypadku pozostałych skilli.

Do tworzenia hierogramów potrzebne są fuelcrystals, które uzyskuje się przez rozbijanie przedmiotów. Przedmioty rozbija się u odpowiedniego NPCa. Można rozbijać tylko przedmioty odpowiadające grade'm (podany pod nazwą itemu) naszej umiejętności produkcji bądź niżej. Z przedmiotów powstają genesis fuel crystals które można zamienić na potrzebne "kamyki" u Master of Soul Synthesis

By wejść na kolejny poziom skilla (czyli 2 i 3) trzeba zrobić po 10 sztuk broni/zbroi, itd. Może to być 10 sztuk tej samej broni, byle danego levelu, nie niższego.

Na 4 level skilla jest quest u Eldera w Ancient Dragon City.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2007, 01:30:06 wysłane przez Króliczek » Zapisane

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Novice
*
Reputacja +5/-0
« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2008, 18:14:20 »

Blacksmith - produkcja broni wszelkiego rodzaju.
Jeweller - produkcja biżuterii (naszyjniki, pierścienie, amulety) moim zdaniem mało przydatne, to są chyba najczęściej dropiące części ekwipunku.
Pharmacist - produkcja różnych mikstur (dodających określony żywioł do ataków) mikstur hp i mana, czy na zwiększenie szybkości, oraz hierogramów - dodających określona wartość do ataków fizycznego, magicznego lub do obrony fizycznej i magicznej. Uwaga! Do levelu 20, oznacza, że mogą tego używać postacie do 19 włącznie. Itd.
Tailor - produkcja tunik, lekkich i ciężkich zbroi. Nie może produkować fashion items.

Pozwólcie że też troszkę opowiem Język
Co do przedmówcy Buzia na kłódkę:
Powiedziałeś coś z czym nie mogę się zgodzić. Chodzi o jewellera. Jeweller bardzo expensywny ACZKOLWIEK to Jeweller daje nam najlepsze dodatki. Rzewczy typu Critical +1 czy Casting Time - 6 % anbo Chanting Time - 3 % nie zrobisz np. we zbroi.
Ludzie idą głównie w blackimstha i tailora nie ze względu na atrybuty tylko na wygląd Język oraz z powodu że stosunkowo broni czy zbroi jest stosunkowo więcej niż jewellera(większa szansa na zrobienie fajnych rzeczy). Ja moim EA miałem rozwinięte wszystkie skille produkcyjne na lev min.4. JEDNAK moim zdaniem NAJLEPSZYM SKILLE PRODUKCYJNYM jest pharmacist. Regenki/absorby na hp/specjalne mikstury dodające dużą ilośc hp or mp/rzeczy zwiększające atak czy szybkość biegania....
To chyba mówi za swoje.
Narka

PS: początkującym graczom radzę wybrać dwie specjalizacje(najlepiej pharmacist i blacksmith albo pharmacist i tailor. Wszystko zależy jak zwykle powtarzam od doświadczenia, czasu na grę oraz pieniążków.

JESTEM IKONĄ DESTRUKCJI!

KaRIN lvl 7x WF. Member of the best Polish guild - DarkSide

Perfect World Multilanguage Wodan
WTB> Life, PM!
Reputacja +65/-13
« Odpowiedz #6 : Październik 20, 2008, 18:48:27 »

Przede wszystkim, to "powiedziałaś", ostatnim razem jak sprawdzałam byłam kobietą. Mrugnięcie

Cóż, masz prawo się nie zgadzać. Zawsze wykupywałam wszystkie 4 skille na mainie, i nigdy jeszcze (na kilku serwerach) nie udało mi się zrobić rzeczy z casting speedem, itp. Za to bronie/zbroje 3 gwiazdkowe, jak najbardziej.

Expensywny znaczy drogi, czy jak?

L2: EE (A grade) / BD (C grade)
Novice
*
Reputacja +5/-0
« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2008, 18:54:27 »

Bardzo ciebie przepraszam za pomyłkę z płcią. Prawda- expensywny=drogi, ale quity good : Polecam Jeweller naprawdę. Kiedyś widziałem +3 % critica na ringu.... ehh marzenie po prostu dla EA

JESTEM IKONĄ DESTRUKCJI!

KaRIN lvl 7x WF. Member of the best Polish guild - DarkSide

Perfect World Multilanguage Wodan
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: