Jezeli chodzi o Vanguarda to uzywalem go przy samotnym expie badz w malym party. Na 53 lvlu mialem 2 dodatkowe skille na big sword. Pozniej dochodza chyba na duale, jezeli dobrze pamietam.
Sam Vanguard to, jak juz wspomnial Kroliczek, transformacja. Dzieki niemu obniza Ci sie troche def, a rosnie attack. Czasci skilli nie mozna w czasie tej transformacji uzywac, w przypadku Pala zostaja tylko takie: Aggression, Aura of Hate, Angelic Icon, Tribunal, Holy Blade, Holy Armor. Vanguard daje skilla np na uzycie 2h sworda jak pole.
Moim zdaniem to przydatna "zabawka", ale trudno mi sobie wyobrazic mojego Pala podczas tej transfomacji na pvp. Shackle i stuna nie mozna uzyc, a moim skromnym zdaniem to jego najlepsza "bron".
Tak, hate dziala tez na innych graczy, od C5 zmienialo target ale nie blokowalo. Jezeli sie nie myle to od Hellbounda blokuje go na okolo 3 sekundy, oczywiscie jezeli wejdzie

Co do Pal a DA, dla mnie wybor byl zawsze oczywisty, Pal

No i zgadza sie, Pal zostal podciagniety, ale pozostale klasy tankow rowniez. Ma jednak pare skilli, ktory wyrozniaja go, min na shield defa
ze wszystkich stron, mass shackiling (root na wszystkich w jego poblizu), mozna sie nim tez pobawic jako "nukiem" na udeadach. Dajcie mu np demon seta dobra bron z empowerem albo MP i zobaczycie co bedzie robil

Na wstepie moze uzyc na sobie sacrefice i obnizyc w ten sposob poziom hp, wlaczyc angelic icon i przez 2 min bije jak "oszalaly":p
Po zrobieniu 3 profki staje sie "wredny" dla klas fighterow, moze pozbawic ich mozliwosci uzywania wszystkich skilli fizycznych oraz odbic je w ich kierunku. Do tego ToL przywracajacy spora ilosc hp, zwiekszajacy tempo ich regeneracji i skutecznosc uzywania na nim skilli leczacych. DA ma sporo podobnych skilli i jako jedyny obok Pala ma stuna. Ale nie ma takich na defa jakie ma Pal, pozbawcie go panterki, a walka bedzie wyrownana

Podsumowujac moim zdaniem Pal to najlepszy tank jako taki (obok TK oczywiscie), smialo mozna wbiec nim w sam srodek grupy wrogow, sporo tam namieszac i w dodatku przezyc cos takiego

Oczywiscie te skille, ktore wymienilem ma juz od dawna. Od C5 stal sie znacznie lepsza postacia do gry